Hiljainen elokuu

  • Uutinen
  • Sattumat
  • vaeltaja2006

Elokuussa kesän tärkeimmät pride-tapahtumat ovat ohi. Keski- ja eteläeurooppalaiset ovat lomilla. Vain muutama isompi uutinen on kerrottu viime viikkoina.


Saksassa homo- ja heteropareilla on ollut erilainen perintölaki. Homoparit on tarkoituksellisesti pantu huonompaan asemaan. Viime tiistaina perustuslakituomioistuin teki periaatteellisesti tärkeän päätöksen: rekisteröidyssä parisuhteessa olevilla ihmisillä on oltava samat säännökset perinnön verottamisessa kuin heteropareilla. Saksan on muutettava perintölakiaan vuoden loppuun mennessä. Lain tulee olla takautuva, jolloin myös vanhat tapaukset voidaan käsitellä uudelleen tasa-arvosäädösten mukaisesti. Avioliiton ja perheen erityissuoja ei oikeuta kohtelemaan homopareja eriarvoisesti.

Nyt vielä kiistellään siitä, tulisiko tuloveroissa kohdella homoliitossa olevaa samalla tavalla kuin heteroliiitossa olevaa. Saksassa on ollut monia rakenteellisia epätasa-arvoisuuksia.

Eilen lauantaina 21. elokuuta oli Kööpenhaminassa pride-paraaati, ja siellä oli enemmän osanottajia kuin koskaan ennen. Marssi lähti Fredriksbergistä ja eteni raatihuoneen eteen. Jo ennen paraatia saatiin tieto, että populistinen Dansk Folkeparti aikoo myös osallistua paraatiin. Silminnäkijät kertoivat, että jossain ne puolueen 7 osanottajaa olivat ja yrittivät olla näkymättöminä. Itse asiassa vain yksi puolueaktiivi tunnistettiin kulkueessa. Muut olivat jääneet pois, koska eivät kokeneet olevansa tervetulleita. Puolue ei ole tullut tunnetuksi mitenkään HLBTI-ystävällisenä puolueena. Nyt kaikki Folketingetin puolueet olivat mukana. Priden perusvaatimuksena oli: sukupuolineturaali avioliitto myös Tanskaan.

Kööpenhaminan Pridessä oli mukana 4 000 osanottajaa. Kuorma-autoja oli useita ja sillä tavoin letka saatiin pitkäksi.. Kun vertaa Helsinkiin, niin meillä saadaan suuremmat joukot mukaan marssille. Helsingin Pridessä marssi mukana ainakin 5 000 ihmistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

QX:n kuvakooste
http://www.qx.se/15137/rekord-i-paraden-vid-copenhagen-pride

Virossa keskustelu homoliitoista on jälleen vaimentunut. Kirjoittelu alkoi elokuun 2. päivänä, kun oikeusministeriö ilmoitti, että rekisteröityä parisuhdetta ei Viroon tule ainakaan tällä vaalikaudella. Evankelisluterilainen kirkkokin esitti näkemyksensä viikko sitten Viron radion ohjelmassa. Kirkko ei kannata mitään homoparien liittoja.

Viron radion haastattelussa evankelisluterilaisen kirkon kansleri Urmas Viilma kertoo, että kirkon kanta homihin ei ole muuttunut: lakeja homosuhteiden virallistamiseksi ei tarvita. Viron evankelisluteirlainen kirkko EELK esitti oikeusminsiterölle oman näkemyksensä homoliitoista. Kirkon mukaan sellaiset liitot heikentävät avioliittoinstituutiota.

Belgiassa Elio di Rupo on käynyt menneellä viikolla neuvotteluja yksittäin eri puolueiden kanssa hallitusohjelmasta. Nyt alkavat taas pyöreän pöydän neuvottelut. Hallitusta tehdään pitkään ja hartaasti, kun maan poliittinen tilanne on niin ongelmallinen. Maa on ollut vaarassa jakautua kahteen osaan: ranskalaiseen ja hollantilaiseen. Tämän viikonvaihteen aikana odotellaan läpimurtoa. Tuleeko Belgiaan homopääministeri?

Georgian patriarkaatti on saanut kuulla, että Tbilsiiin on suunnitteilla pride-paraati. Patriarkaatti vaatii paraatin kieltämistä. Homoseksuaalisuus on vaara yhteiskunnalle.

Kölnin tuomiokirkon edessä on ainakin vuosikymmenen ajan ollut kaksi kestomielenosoittajaa (66v ja 70v), joita poliisi on pääättänyt sietää. He ovat perustaneet siihen oman itkumuurinsa. Mutta viime aikoina protestoijilla on mennyt huonommin. Maaliskuussa tuli 1 000 euton sakot kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Torstaina tuli jälleen 1 000 euroa sakkoja. Syytekirjelmässä kerrottiin 66-vuotiaan käyttäneen monia nasevia ilmauksia kuten "homosika", "juutalaisperse", jne.

Itkumuuri aloitti toimintansa jo 1991. Mutta mitä tapahtui CSD-paraatin aikana viime vuonna? Siitä nyt kinastelitiin oikeudessa. 5.7.2009 66-vuotias oli jälleen kyltteineen tuomiokirkon aukiolla. Hän piti korkealla paavin kuvaa. Kaksi tyttöä tuli paikalle ja repi "itkumuurin" kukka-asetelmat. Univormuasuinen poliisi tuli paikalle sovittelemaan. Mutta paikalle tuli myös siviilipukuinen poliisi tueksi. Siviilipukuisen polisiin varsinainen tehtävä oli seurailla taskuvarkauksia.

Sen jälkeen todistelut menivät ristiin. Poliisi kertoo 66-vuotiaan haukkuneen häntä homosiaksi ("häivy senkin homosika") ja juutalaiseksi ("senhän näkee jo nenästäsi"). 66-vuotias sanoo, että poliisi oli häntä provosoinut. ja syyttänyt kansankiihotuksesta ja leimannut "natsisiaksi". Silloin 66-vuotias päästi suustaan poliisia kohti sanan "Senkin persereikä". Oikeudessa paljastui, että poliisin isä oli puolijuutalaisena natsien keskitysleirissä ja poikaa kiusattiin "juutalaisen mukulana".

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!