Tukholman pride 26.7. - 1.8.2010

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 2

Pohjoismaiden suurin pride-tapahtuma on käynnissä Tukholmassa 26.7. - 1.8.2010. Perinteisesti heinä-elokuun vaihteessa järjestetty pride-viikko sisältää monenlaista ohjelmaa ympäri kaupunkia. Tämän vuoden teema on "valta" - ruotsiksi "makt".

Stockholm pride -viikon huipennus, eli perinteinen pride-paraati, oli lauantaina iltapäivällä. Siihen osallistui tänä vuonna noin 35 000 iloista ihmistä. Katsojia katujen varsilla oli viime vuosien tapaan lähes puoli miljoonaa. Tukholman sää suosi tapahtumaa; aurinko tuli pilvien takaa hieman ennen kulkueen lähtöä ja lämpötila seikkaili 20 asteen paikkeilla. Yleisömäärän suhteen pride-kulkuetta voi verrata prinsessa Victorian häähumuun.

Paraatiin osallistui kymmeniä erilaisia ryhmiä - kuten Dykes on bikes, Stockholms Gaykör, Rainbow gospel, Föreningen Gaypoliser, Securitas Sverige AB... - ja ryhmiä saattoi myös äänestää tekstarilla. Myös puolueet keulakuvineen miltei laidasta laitaan olivat vahvasti edustettuina pridessa.

Tänä vuonna paraatilla oli uusi reitti; lähtöpaikka on Södermalmilla Zinkensdammin T-aseman ja Tantolundin pallokentän lähellä. Kulkue matkasi Slussenin kautta, Vanhankaupungin läpi, Kungsträdgårdenin ohi ja Strandvägeniä myöten määränpäähänsä Pride-puistoon, Östermalmille Norra Djurgårdenin kaupunginosaan Merihistoriallisen museon vieren, Museopuistoon.

Vuodesta 2001 lähtien on joka vuosi myös valittu virallinen pride-laulu. Vuoden 2010 kappale on "Secret Weapon" ja sen esittävät Ankie Bagger ja "Bonde-Peter" Gustafsson. Kappale on Youtubessa:
http://www.youtube.com/watch?v=HW5IrNjvhdI

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

***

Ruotsissa pride-tapahtuman edeltäjä järjestettiin ensi kerran vuonna 1979, nimellä "Homosexuella frigörelseveckan" (suomeksi suunnilleen "homojen vapautusviikko"). Europride on järjestetty Tukholmassa kahdesti, vuosina 1998 ja 2008.

Tukholman pride-tapahtuman järjestämisestä on vuoden 1998 Europridesta lähtien huolehtinut erityinen yhdistys Föreningen Stockholm Pride, jossa on edustettuna useita eri glbti- ja muita toimijoita. Hallitus vastaa niin pride-viikon käytännön järjestelyistä kuin Tukholman priden pitkän tähtäimen kehittämisestäkin.

www.stockholmpride.org
Kuvia ja muita tallenteita tapahtumista

2 kommenttia

Vanhaan malliin Tukholman gayradio lähettää suoraa lähetystä paraatista ja juhlapaikoilta lauantaina klo 15-20 Suomen aikaa. Heidän tiiminsä on osaava ja radiolähetys on aina ollut vauhdikas. Ohjelmaa voi kuunnella netin kautta.

http://www.narradio.se/webbradio.php

Kommenttia muokattu: 30.07.2010 klo 02:59
Sen verran vielä lisää tuosta radiosta, että kuunteluikkunan valinnoista [ 95,3 ] on vaihtoehto, mistä homoradion ohjelmat tulevat.
Stockholm Gayradio löytyy verkosta osoitteesta http://www.gayradion.nu/

Lauantaina klo 15 - 20 kuultavan suoran pride-erikoislähetyksen uusinta tulee vielä yöllä 24 - 05 (ja jos olet Ruotsissa, niin ajat ovat 14 - 19 ja 23 - 04).

Pride-puistosta on lauantaina luvassa myös suoraa kuvalähetystä:
http://www.stockholmpride.org/2010/webtv/

Kommenttia muokattu: 30.07.2010 klo 09:58