Saksassa HIV erityisesti homomiesten ongelma

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 3

Saksassa on julkaistu viime vuoden HIV-luvut. Nouseva suunta on tasaantumassa. Kondomien käyttö on heterokanssakäymisessä yleistynyt. Homomiesten tartunnat jatkavat nousuaan.

Viime vuonna uusia tartuntoja tuli tietoon 2856. Niistä mies-mies-kontakteissa oli 1629. Siinä on 3,3 prosentin nousu edellisestä vuodesta. Suojaamaton miesten välinen seksi on syynä tartuntaan 67 prosentissa kaikista tartunnoista. Heterotartunnat vähenevät.

Turistin on hyvä tietää, että kolme suurkaupunkia ovat pahimpia: Berliini, Hampuri, Köln. Erityisesti Hampurissa on ollut jyrkkää lisääntymistä homomiesten keskuudessa. Suurin tartunnan saaneiden riskikäyttäytyjien ryhmä ovat 25-29-vuotiaat. Sitten tulevat 30-39-vuotiaat ja sen jälkeen 21-24-vuotiaat. Erityisesti nuorten saamat tartunnat ovat viime vuosina selvästi lisääntyneet. Useimmat tartunnat Saksassa ovat kotoperäisiä, saatu kotimaassa.

On mahdollista, että tartuntojen lisääntyminen on yhteydessä testauksen laajenemiseen. Toinen syy voi olla syfilis, joka leviää ja herkistää tartunnoille.

*****

Kaikkialla läntisen maailman suurkaupungeissa on suuri vaara saada HIV-tartunta suojaamattomassa seksissä.


Surullinen tapaus

Itävallassa neljän lapsen HIV-positiivinen äiti oli eilen oikeudessa, koska hän ei suostunut neljännen lapsensa lääkehoitooon. Lapsi oli saanut HIVin äidinmaidon kautta. Äiti väittää AIDSia valheeksi. Positiivinen HIV-testi osoittaa hänen mukaansa vain allergiaa. Lapset on otettu huostaan ja nuorin, 15-kuukautinen tyttö, on alkanut saada lääkehoitoa. Äidin miesystävä on kuollut AIDSiin - hoidoista kieltäytyneenä. Äitiä syytetään ruumiinvamman aiheuttamisesta lapselleen.

3 kommenttia

Miten se vaan voi olla vaikeaa uskoa HIV:n olemassaoloon ja sen tartumiseen. Ja sitten vielä haluttomuus suojautua virukselta seksin aikana.

Kyllä ihminen on itsetuhoinen. Vai pitäisikö em. äidin kaltaiset tapaukset eritään ykisinäisyyteen, kuten HIV-alkuaikoina kait tehtiin tai ainakin suunniteltiin tehtäväksi.
Tyyppiesimerkki siitä, miten tilastoilla, varsinkin graafeilla, valehdellaan. Käyrästä saadaan dramaattisemman näköinen, kun asteikon alareunasta leikataan osa pois ja venytetään vaihteluväliä ylä-alasuunnassa. Asian tehostamiseksi tätä selventävä sivuasteikko jätetään kokonaan piirtämättä. Kuvan graafissa taulukon alaviiva ei siis ole taulukon nolla kohta, vaan arviolta ehkä noin 1000 uutta tapausta.

Ihan vain sivujuonteena tämä. Onhan tuo oikeasti aika dramaattista, että vuosina 2002 – 2010 uusien tapausten määrä on kaksinkertaistunut. Aikanaan optimistisesti uskoin, että valistus pitää uusien tapausten kasvun tolkuissaan Euroopassa. Vai eikö valistusta enää olekaan tarpeeksi.