USA: Homo- ja bi-miesten verenluovutuksen kielto säilyy

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • (päivitetty )
  • JuhaniV

12.6.2010
USA:ssa luovutusveren turvallisuutta ja saatavuutta käsitellyt neuvoa antava komitea päätti kuulemisten jälkeen äänin 9-6 jatkaa homojen ja bi-miesten verenluovutuskieltoa.

Senaattori John Kerry ja edustaja Mike Quigley ilmaisivat yhteisessä julkilausumassaan ihmettelynsä siitä, että heteroseksuaaleilla, jotka harrastavat jatkuvasti suojaamatonta seksiä, ei ole asetettu rajoituksia verenluovutukselle. Kiinteässä parisuhteessa eläville ja naimisissa oleville homomiehille, jotka harrastavat turvaseksiä, heillä on kuitenkin elinikäinen luovutuskielto.

Amerikan Punainen Risti, Amerikan veripankkien yhdistys ja Amerikan verenluovutuskeskukset arvostelevat [kielto]politiikkaa ja tehtyä päätöstä "tieteellisesti ja lääketieteellisesti oikeudettomaksi". Punaisen ristin edustaja piti päätöstä pettymyksenä.

Homojärjestö National Gay and Lesbian Task Forcen edustaja kutsui komitean päätöstä "pöyristyttäväksi, vastuuttomaksi ja antiikkiseksi".
Lähde: Advocate

3.6.2010
USA:ssa The Food and Drug Administration (FDA) pitänee kuulemistilaisuuden tässä kuussa verenluovutuksen rajoitusten muuttamisesta homo- ja bi-miesten osalta. Tällä hetkellä sääntönä on, että jos miehellä on ollut seksiä toisen miehen kanssa 1977 tai sen jälkeen, hänellä on elinikäinen luovutuskielto. Kielto koskee arviolta seitsemää miljoonaa miestä USA:ssa. Elinten luovutuksessa sääntönä on viiden vuoden raja. Elinten luovutusrajoituksen kerrotaan koskevan lähes seitsemää miljoonaa miestä.

Jos täyskielto poistettaisiin, verenluovutuksissa nousu olisi 1,4% vuodessa. Elinten luovutuksessa nousun arvioitaisiin olevan 2,9%.

Briteissä verenluovutuksen rajoitukset ovat samanlaisia kuin Yhdysvalloissa. Elinten luovutuksessa ei ole vastaavia rajoituksia.

Lähde: PinkNews

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!