Elton John esiintyy Marokossa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve

Marokko ei ole Egypti. Marokon islamistien vastustuksesta huolimatta englantilainen laulaja Elton John esiintyy ensi viikolla ensimmäisen kerran Marokossa. Kyseessä ovat maan kuuluisimmat musiikkijuhlat, ja ne pidetään Mawazinessa.
Elton Johnin oli toukokuussa määrä esiintyä kaksi kerta Arabimaailmassa. Viime tiistaina hänen oli määrä nousta lavalle Kairossa, mutta tämä esiintyminen peruutettiin maan hallituksen talutusnuorassa oleva Egyptin muusikkojen liiton vaatimuksesta. Liiton puheenjohtaja Mounir al-Wasimi mainitsi suuttuneena, että ”Hän on homo, joka haluaa kieltää uskonnot, joka väittää profeetta Jeesuksen olleen myös homo, ja joka vetoaa Lähi-idän maihin, että ne laillistaisivat homoseksuaalisuuden ja sallisivat sukupuolisen vapauden.” Elton John oli helmikuussa väittäny amerikkalaiselle Parade Magazinen-aikakausilehdelle, että Jeesus oli hyvin älykäs ja myötämielinen homo. Hän oli myös lisännyt, että jos nainen harjoittasi homoutta Lähi-idässä, hänet luultavasti tapettaisiin.
Marokon oppositiossa olevan Oikeus- ja kehityspuolueen parlamenttiryhmän puheenjohtaja, 51-vuotias Mustafa Ramid oli myös pyytänyt hallitusta poistamaan Elton Johnin musiikkijuhlien esiintyjien luettelosta. Ramidin mukaan Elton John on kuuluisa siitä, että hän kehuskelee homouttaan. Marokko on muslimivaltio, jossa uskonto kieltää homoseksuaalisuuden. At Tajdid-päivälehden mukaan Marokon nuorisoa on suojeltava näiltä huonoilta vaikutteilta.
Musiikkijuhlien johtaja Aziz Daki ei ole ottanut kuuleviin korviinsa islamistien vaatimuksia. ”Elton John on suuri taiteilija, ja sen vuoksi hänet on kutsuttu. Hänellä on paljon faneja Marokossa ja hänen konserttiinsa on myyty paljon pääsylippuja. Emme selvitä taiteilija yksityiselämää ennen hänen kutsumistaan tänne; se ei ole meidän tehtävämme. Meidän tehtävämme on puolustaa taiteellista moniarvoisuutta ja erilaisuuksien kunnioittamista. Se on näiden juhlien filosofia.”
Itse Marokon kuningas Muhammed VI on Mawazinen juhlien kuten monen muun tilaisuuden suojelija. Tällä tavalla kuningas haluaa antaa Marokosta suvaitsevan ja avomielisen vaikutelman, kun hänen hallituksensa toisaalta toimii vihamielisesti ulkomaisia kristittyjä ja riippumatonta sanomalehdistöä kohtaan.
Marokon maan alla toimiva homoseksuaalinen liike, jota 23-vuotias Samir Bargachi johtaa Madridista, iloitsee siitä, ettei Marokko ole antautunut islamistien kiristykselle. Hän toivoo myös, että Elton John lausuisi lavalla muutaman sanan homojen puolesta.

El País

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!