Urheilua ja festivaalia

  • Uutinen
  • Urheilu
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

25.3.2010 Ulkoministeri Guido Westerwelle avaa Gay Gamesit Kölnissä

Gay Gamesien avajaisiin odotetaan ulkoministeri Guido Westerwelleä. Hän avaa kisat 31. heinäkuuta 2010 Köln-Müngersdorfer RheinEnergieStadionilla.


23.3.2010 Keskustelua urheilusta

Helsingin Sanomien sunnuntain urheilusivulta löytyi kolumni, jossa poikkeuksellisesti pohditaan urheilun arvomaailmaa. On kysymys paraolympialaisista. Yhtä hyvin olisi voinut olla puhe Gay Gameseista.

Urheilutoimittaja Pekka Aaltonen ihmettelee, miksi paraolympiaväki haluaa olla tasa-arvoisia huippu-urheilijoita vammattomien kanssa. Miksi vammaisurheilusta pitää tehdä huippu-urheilua? Olisi tärkeämpääkin tehtävää kuin muutaman yksilön rajojen etsiminen. Urheilu on vammaisille tärkeää. Toimintakykyä pidetään yllä harjoittelulla. Huippu-urheilun sijasta yhteiskunnan pitäisi panostaa vammaisten jokapäiväiseen liikuntaan. Erityisesti vammaisten lasten liikuntaa pitäisi tukea. Siitä saa kuntoa ja ystäviä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Huippu-urheiluna vammaisten toiminta on keinotekoista. Mutta Vancouverin paraolympiakisat ovat mainio festivaali. Olympia-aate toteutuu, kun tärkeintä on osallistuminen. Mutta huippu-urheiluksi on vaikea mieltää kisoja, joissa viisikymppiset kisailevat nuorten kanssa. Siellä on konttoripäälliköitä, pankkiireja ja eläkeläisiä. Vammoja tasataan erilaisialla luokitteluilla. Näkövammaiset tarvitsevat mukaansa oppaita. Lajeista muodostuu siis parikilpailuja. Jos opas sippaa, tuhoutuu myös urheilijan suoritus.

Media ei palkitse palstamillimetrein ja tv-minuutein. Sponsoreita ei saada. Vammaisurheilu kiinnostaa vain poliitikkoja juhlapuheissa.

****

Melkein kuin olisi puhuttu Gay Gameseista. Ne ovat suuri festivaali, jossa itse asiassa muut asiat ovat yhtä keskeisiä kuin mitallit. Sponsoreita ei saada. Siinä suhteessa Gay Gamesit eivät ole huippu-urheilua, että kaikilla on mukavaa. Häviäminenkin on voitto. Perinteisesti presidentti Halonen on tervehtinyt kilpailujoukkuetta, eli juhlapuheisiin on mahduttu. Mutta ensi kertaa viime kesän Kööpenhaminan Outgames-kisoissa saatiin myös huomattavaa mediajulkisuutta.

****

Ensi kesän Gay Gamesit pidetään Kölnissä 31.7.-7.8.2010. Kilpailulajeja on 35. Sen lisäksi kisojen yhteydessä on viisi suurta kulttuuritapahtumaa. "Move it!" on taidenäyttely, jossa teemana on liikunta. Cheerleading Contest on myös liikuntaa, samoin "International Rainbow Memorial Run".

Kuoroja ja bändejä saapuu eri puolilta mailamaa. Avajaisissa Reinin EnergieStadionilla laulaa suuri festivaalikuoro. Kaupungin kaduilla kuorot esiintyvät Chor Open Air -tapahtumassa. Comedia Colonia -teatterissa on kuorokonsertteja. Huippukohtana on suuri musiikkigaala 5. elokuuta. Ohjelmisto ulottuu folkloresta rock-poppiin.

Urheilijaksi voi ilmoittautua toukokuun loppuun saakka.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!