Lisää tasa-arvoa KKO:n päätöksellä - äidin avovaimo lapsen toiseksi huoltajaksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Korkein oikeus KKO myönsi eilen 3-vuotiaan turkulaistytön äidin naisavopuolisolle oheishuoltajuuden. Naiset ovat asuneet vuosia yhdessä, mutta eivät ole halunneet mennä rekisteröityyn parisuhteeseen. Korkein oikeus totesi, että lapsen etu ja huoltajaksi ehdotetun sopivuus tehtävään ovat tärkeimmät oheishuoltajuuden edellytykset eikä huoltajan sukupuoli.

Helsingin Sanomissa on haastateltu avoparia, ja he kertovat, että esim. viranomamisten kanssa asioidessa on helpompaa, kun kummatkin ovat huoltajia ja heillä on oikeus keskustella lapsen asioista. Muussa tapauksessa biologisen äidin pitäisi antaa toiselle tosiasialliselle huoltajalle joka kerta valtuutus hoitaa lapsen asioita.

Helsingin Sanomissa on uutinen ja siitä käytävä vilkas keskustelu
KKO:n ratkaisu (ratkaisu KKO:2010:16)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Outoa tapauksessa oli se, ettei huoltajuutta myönnetty jo alemmissa oikeusasteissa. Laki ei edellytä hultajuudessa sen paremmin avioliittoa kuin rek.parisuhdetta eikä sukupuolella, parsisuhteessakaan, ole merkitystä. Naispareille on jo vuosia myönnetty oheishuoltajuuksia. Lain mukaan lapsen edun pitäisi olla ratkaisevaa, eikä sen, "selviääkö yksinhuoltajana".

Toisaalta Turun käräjäoikeus on pitkään pyrkinyt vaalimaan heteronormatiivisuutta, ja asiaan ovat kiinnittäneet huomiota ylemmätkin oikeusviranomaiset.