UK: BP:n pääjohtaja outattiin vuonna 2007. Nyt hän kertoo kirjassaan selviytymistarinansa.

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti

British Petroleumin entinen pääjohtaja lordi Browne julkaisi tällä viikolla kirjan, jossa hän kertoo toiminnastaan yrityksen menestyneenä huippujohtajana ja uran katkeamiseen salassa pidetyn homosuhteensa tultua julki. Kirja on myös homomiehen selviytymistarina.

61-vuotias Lordi John Browne julkaisi tällä viikolla kirjan Busineksen ulkopuolella (Beyond Business). Siinä hän kertoo pitkästä urastaan BP:n palveluksessa. Häntä verrattiin jopa kreikkalaisen mytologian kuningas Midakseen, joka oli tarun mukaan saanut lahjaksi kyvyn muuttaa kaiken kullaksi mihin ikinä hän koski. Brownen uran loppuvaiheeseen osuivat kaksi suuronnettomuutta: BP:n Teksasin öljynjalostamon räjähdys vuonna 2005, jossa kuoli 15 ihmistä ja 170 sai vammoja, sekä Alaskan jättimäinen öljyvuoto 2006.

Lordi Browne on homomies, joka joutui salaamaan seksuaalisen identiteettinsä tarkasti. Öljyteollisuus on makko-ala, jossa homous on täysin sopimatonta. Browne kertoo homouden salaamisen olleen hänelle äärimmäisen kuluttavaa.

Hänellä oli usean vuoden mittainen suhde kanadalaissyntyiseen mieheen, Jeff Chevalieriin. Vuonna 2007 suhde päättyi. Mies vaati rahaa myös suhteen jälkeen. Kun Browne kieltäytyi maksamasta, Jeff Chevalier myi tarinansa skandaalilehdelle. Browne yritti estää jutun julkaisemisen. Hän valehteli oikeudessa heidän suhteestaan. Tarina kuitenkin julkaistiin ja Brownella ei ollut muuta mahdollisuutta kuin erota BP:stä. Lehtijuttu oli suora outtaus.

Outtauksensa jälkeen hän sain valtavan määrän kirjeitä ja yhteydenottoja mm. homomiehiltä, jotka olivat kokeeneet samaa kuin hän tai joutuvansa pitämään liike-elämässä seksuaalisen identiteettinsä salassa. Osa noista kirjeistä oli järkyttäviä. Osana omaa selviämisprosessiaan Browne vastasi jokaiseen yhteydenttoon.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Browne kertoo saaneensa tuon tapahtuman jälkeen runsaasti monenlaista tukea sekä BP:n sisältä, että muualta. Hänelle tarjottiin useita merkittäviä tehtäviä. Tällä hetkellä hän on mm. kuuluisian Tate-taidemuseon johtokunnan puheenjohtaja.

Tällä hetkellä lordi Browne elää avoimesti vakisuhteessa toiseen mieheen. Hän kertoi outtauksesta selvittyään olevansa onnellisempi ja tyytyväisempi elämänsä kuin koskaan aikaisemmin.

Lordi Browne antoi Sunday Timesille avoimen haastattelun juuri kirjan julkaisun aikaan. Se oli ensimmäinen haastattelu eron jälkeen. Brittilehdet ovat käsitelleet laajalti kirjaa ja henkilöä sen takana.

PinkNewsin juttu lordi Brownen tapauksesta
Lordi Brownen laaja haastattelu Times Online -verkkolehdessä

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!