Potsdam: homojen urkkija pormestariksi?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

55-vuotias poliitikko, Brandenburgin osavaltion parlamentin jäsen Hans Jürgen Scharfenberg on nousemassa Potsdamin ylipormestariksi. Hän on jo myöntänyt olleensa DDR:n turvallisuuspalvelun Stasin epävirallinen yhteyshenkilö. Stasin asiapapereista käy ilmi, että hän vuosina 1978-1985 salanimillä Johnson ja Hans-Jürgen keräsi tietoja valtio- ja oikeustieteellisen akatemian piiristä. Akatemia oli Babelsbergissa Potsdamin (ja Berliinin) kupeessa. Raporteissaan hän kiinnitti huomiota ihmisten seksuaalisiin kiinnostuksiin - sekä hetero- että homoseksiin.

Schafenberg on ollut Welt-lehden haastattelussa ja sanoo toimineensa oikein sen ajan näkökulmasta. Hän oli DDR:n kansalainen ja koki velvollisuudekseen tehdä yhteistyötä stasin kanssa. Oli velvollisuus suojella omaa maata. Siitä hän ei osaa sanoa, mitä vaikeuksia hänen toimintasa aiheutti uhreille. Hänen tarkoituksensa ei kuitenkaan ollut "käräyttää" ketään.

Toistaiseksi on epäselvää, valitseeko vasemmistopuolue Linke Scharfenbergin pormestariehdokkaakseen. On mm. selvitettävä, onko hän valehdellut entisistä stasi-yhteyksistään. Heti muurin kaatumisen jälkeen hän nousi DDR:n valtapuolueen perillisen, SEDin johtoon Potsdamin alueella. Hän oli pormestarikandidaattina jo 2002 ja sai 49,86% äänistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Edelleen keskustellaan siitä, miten DDR:ssä homoihin suhtauduttiin. Homoseksuaalisuus oli laillista 1960-luvulta lähtien, mutta Stasi piti homoja samalla tavalla vaarana kuin poliittisia vastustajia. Stasi tiesi kertoa, että homot kokoontuvat yhteen suurempiin ja pienempiin ryhmiiin vaihtamaan näkemyksiään. He elelevät tuhlailevasti ja mielellään hakeutuvat kontaktiin länsimaisten homojen kanssa.

(queer.de)

Turistille Potsdam on helppo kohde. Se on Berliinin vieressä. Sanssoucin keisarillinen palatsi on hieno nähtävyys. Potsdamin sateenkaarikävelyn yhteydessä käydään aina Fredrik II:n haudalla ja sinne viedään ruusuja ja perunoita. Fredrik II oli homo ja toi maahan perunan jokamiehen vihannekseksi.

Welt-lehden artikkeli

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!