Ennaltaehkäisevää hiv/aids-työtä leikataan

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 1

Seta julkaisi eilen kannanoton siitä, että Raha-automaattiyhdistys RAY aikoo leikata aids-tukikeskuksen Miesten kesken turvallisesti -projektin avustukset kolmanteen osaan. Setan kannanotossa sanotaan että "on äärimmäisen lyhytnäköistä leikata ennaltaehkäisevää työtä yhden keskeisen kohderyhmän osalta. Homo- ja bimiehiin kohdistuva työ vaatii ammattitaitoa, kohderyhmän tuntemusta ja heidän luottamustaan. Aids-tukikeskuksella on kaikkea tätä".

Luultavasti tartunnat tulevat lisääntymään, ja yksi HIV-lääkitystä käyttävä potilas tulee maksamaan noin 15 000 euroa vuodessa. Jos HIV-tartunta todetaan vasta myöhäisvaiheessa, kustannukset ovat moninkertaiset.

Aids-tukikeskusta voi auttaa turvaamaan toimintaansa allekirjoittamalla RAY:lle suunnattu adressi osoitteessa www.adressit.com/stopaids


Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Setan kannanotto kokonaisuudessaan
Adressi RAYlle eli raha-automaattiyhdistykselle

1 kommenttia

Tässä HIV-säätiön / Aids-tukikeskuksen tiedote asiasta sellaisenaan:

Rahoitus vähenee merkittävästi ennaltaehkäisevältä hiv/aids –työltä homo- ja biseksuaalisten miesten parissa – Aids-tukikeskus ja Seta pelkäävät tartuntojen lisääntyvän

Raha-automaattiyhdistys (RAY) ehdottaa avustusta ainoastaan kolmasosan Aids-tukikeskuksen vuonna 2009 saamasta Miesten kesken turvallisesti (MKT) –työn avustuksesta. MKT-työ on jo aiemmin on ollut tarpeeseen nähden huomattavan aliresursoitua. RAY julkaisi tänään aamulla avustusehdotuksensa vuodelle 2010. Lopullisen päätöksen avustuksista tekee valtioneuvosto ensi vuoden alussa. Käytännössä RAY:n ehdotukset on hyväksytty sellaisenaan.

Aids-tukikeskus on ainoa järjestö Suomessa, joka tekee kohdennettua hiv/aids ennaltaehkäisevää työtä homo- ja biseksuaalisten miesten (hbm) parissa. Suomen julkinen terveydenhuolto ei tuota kohdennettuja palveluja hbm-ryhmälle. Aids-tukikeskuksen hiv/aids -ennaltaehkäisevässä työssä on kolme painopistettä: tavoitteena on ennaltaehkäistä hiv-tartunnat, saada tartunnastaan tietämättömät hakeutumaan hiv- ja seksitautitesteihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa sekä edistää mm. tartunnan saaneiden turvaseksitietoutta.

Aids-tukikeskus ja Seta ry ovat huolissaan RAY:n esityksestä vähentää Miesten kesken turvallisesti –työn rahoitusta. ”On äärimmäisen lyhytnäköistä leikata ennaltaehkäisevää työtä yhden keskeisen kohderyhmän osalta. Homo- ja bimiehiin kohdistuva työ vaatii ammattitaitoa, kohderyhmän tuntemusta ja heidän luottamustaan. Aids-tukikeskuksella on kaikkea tätä. Tämän päätöksen seurauksena hiv-infektiot tulevat lisääntymään” sanoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestön Seta ry:n puheenjohtaja Outi Hannula.

Onko Suomella todella varaa säästää homo- ja biseksuaaleille miehille kohdistetusta ennaltaehkäisevästä hiv/aids –työstä

Suomessa, kuten muissakin länsimaissa, hiv:n esiintyvyys on hbm-ryhmässä monikymmenkertaisesti korkeampi kuin heteroväestössä. Suomalaisten hiv-tartunnoista yhteensä 45 prosenttia on saatu miesten välisessä seksissä. Tämä tekee kohderyhmästä hiv:n ennaltaehkäisyn kannalta kaikkein haavoittuvaisimman yksittäisen ryhmän Suomessa. ”Onko Suomella todella varaa säästää homo- ja biseksuaalisille miehille kohdistetusta ennaltaehkäisevästä hiv/aids –työstä?” kysyy Aids-tukikeskuksen toiminnanjohtaja Corinne Björkenheim.

Hiv-lääkitystä käyttävä potilas maksaa terveydenhuollolle noin 15 000 euroa vuodessa. Jos hiv-tartunta todetaan vasta aids-vaiheessa, ovat sairauden hoitokustannukset vielä paljon korkeammat. Lisäksi myöhään diagnosoidut hiv-potilaat ovat voineet levittää tartuntaa vuosien ajan ollessaan tietämättömiä omasta tartunnasta. Hiv-lääkitys on jatkuvaa ja on todennäköistä, että useimmat potilaat käyttävät lääkitystä kymmeniä vuosia. Näköpiirissä ei ole hiv-infektion poistavaa lääkitystä eikä käyttökelpoista ehkäisevää rokotetta. Jos hiv-tartunnat lisääntyvät, esimerkiksi nykyisestä 150-160:n tapauksesta 200:n vuositasolle, on tämän arvioitu tarkoittavan 10-15 miljoonan euron vuosittaista lisäkustannusta terveydenhuollolle.

Muissa Pohjoismaissa, kuten Ruotsissa, homo- ja biseksuaaleille miehille suunnattua ennaltaehkäisy- työtä tuetaan julkisin varoin moninkertaisesti verrattuna Suomeen. ”Erityisesti homo- ja biseksuaalisiin miehiin kohdistetut ehkäisy- ja tukipalvelut ovat itsestään selviä kansallisen hiv-strategian osia niin täällä Ruotsissa kuin muissakin länsimaissa”, toteaa ruotsalaisen hiv-järjestön Noaks Arkin toiminnanjohtaja Jukka Aminoff.

Aids-tukikeskus tulee tekemään RAY:n päätöksestä muutosesityksen.

Aids-tukikeskusta voi auttaa turvaamaan toimintaansa allekirjoittamalla RAY:lle suunnattu adressi osoitteessa http://www.adressit.com/stopaids