Itävallan syrjivä parisuhdelaki: ihmisoikeustuomioistuin uhkana

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 1

3.11.2009 Ihmisoikeustuomioistuin alkaa käsitellä Itävallan parisuhdeasiaa

Julkisuuteen on kerrottu, että Itävalta saa uuden, mutta syrjivän parisuhdelain. Homo-oikeusjärjestö Lambdalle lakiehdotusta ei ole annettu nähtäväksi. On vain lehdissä julkaistut ennakkotiedot. Virkamiehet parhaillaan lomailevat. Nyt on paljastunut, miksi virkakoneistolle ja oikeusministeriölle tuli kiire esitellä lakisuunnitelma: Tammikuun 14. päivänä 2010 Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa on julkinen käsittely Itävallan parisuhdelakiasiassa, koska maassa ei ole minkäänlaista lainsäädäntöä homoliitoista.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EGMR on ilmoittanut tammikuun 14. päivänä ottavansa Itävallan tapauksen Strassburgissa suulliseen käsittelyyn. Tällaisisa suullisia käsittelyjä on vain tärkeiksi katsotuissa tapauksissa. Itävallan oikeusministeriö ilmeisesti haluaa esittää tässä käsittelyssä jotain mustaa valkoisella.

Lakisuunnitelmaa ei kuitenkaan näytetä oikeusministeriön ulkopuolisille. Kyseessä on "sisäinen" ja "keskeneräinen" asiapaperi. Samaan aikaan korkeat virkamiehet lomailevat. Koska paperi tulee ministerineuvoston käsittelyyn 17. marraskuuta ja vastuulliset ovat lomalla siihen saakka, kyseessä ei voi olla kovin keskeneräinen asia.


Maailman huonoin parisuhdelaki

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Eilen homo-oikeusjärjestö Lambda ilmoitti hallituksen suuntaan, että nyt on tekeillä maailman huonoin parisuhdelaki. Tähän mennessä homoparien asioita ei ole millään tavalla säädelty, ja se on Euroopassa lähes ainutlaatuista. Mutta nyt esitetään lakia, joka selkeästi tekee homot ja lesbot kakkosluokan kansalaisiksi. Avioliittoon verrattuna homoliitoilla on ainakin 22 olennaista eroa: liiton solmimisessa, verotuksessa, sairausvakuutuksissa, eläke-eduissa, jne.


31.10.2009 Homo- ja lesbopareja ei päästetä avioliittotoimistojen juhlahuoneistoihin

Pitikään odotettu lakiehdotus rekisteröidyistä parisuhteista on valmis. Itävallan oikeusministeriö on tänään ilmoittanut, että lakiehdotus menee 17. marraskuuta ministerineuvostoon ja 3. joulukuuta se hyväksytään oikeusvaliokunnassa. Homopareille ei hyväksytä juhlamenoja avioliittotoimistossa, vaan liitot solmitaan aluehallinnon toimistoissa (Bezirkshauptmannschaft) ja kaupungeissa maistraatissa.

Tämä on kompromssi. Konservatiivinen ÖVP (Itävallan kansanpuolue, toinen hallituspuolue) torjui juhlat avioliittotoimistojen (Standesamt) juhlahuoneistossa, missä heteroavioliitot solmitaan.

Nyt aletaan muuttaa muita asiaan vaikuttavia lakeja. Siinä yhteydessä otetaan käyttöön puolisosta nimitys rekisteröity partneri.

Sosiaalidemokraatit hämmentyneitä

Toinen hallituspuolue, sosiaalidemokraatit, eivät vielä ole hyväksyneet tässä muodossa hallituskumppaninsa kansanpuolueen suunnitelmia. Näin kertoi tänään naisministeri, sosiaalidemokraattinen Gabriele Heinisch-Hosek. Hän ihmettelee, että asia on päässyt julkisuuteen tässä muodossa, kun on vielä avoimia asioita. Yksi on se, että juhlahuoneistoja voitaisiin ehkä käyttää kiertoteitä.

Tämän päivän suunnitelmassa avioliittotoimistojen juhlahuoneistot suojellaan homopareilta. Naisministeri teki kuitenkin vastaehdotuksen. Sen mukaan pormestari voisi anomuksesta antaa oikeuden "kauniiseen seremoniaan" juhlahuoneistossa. Asiasta käydään neuvotteluja parin viikon kuluessa.

Konservatiivinen FPÖ, kansanpuolue korostaa, että avioliitolla on erityisasema. Siitä syntyy lapsia.

Vihreät tyrmistyneitä


Vihreät ilmoittavat tyrmistyneensä suunnitelmasta, jossa juhlamenot kielletään homopareilta. EU-mepin, Ulrike Lunacekin mukaan nyt ollaan apartheid-linjalla. Lunacek vaatii sosiaalidemokraatteja toimimaan niin, että homojen ja lesbojen nöyryyttäminen lopetetaan. Ei voi olla niin että avioliittotoimiston juhlahuoneisto on no-go-area homoille ja lesboille.

BZÖ eli Haiderin puolue: kaikkia rakkauteen perustuvia yhteiselämän muotoja on kunnioitettava

BZÖ on tänään myös ottanut kantaa asiaan. Heidän mukaansa kaikkia rakkauteen perustuvia yhdessäelämisen muotoja on kunnioitettava. Avioliitoinstituutioon ei saa koskea. Mutta samalla tavalla arvokkaita ovat kaikki yhdessäelämisen muodot ja niitä on kohdeltava reilusti.


Tasa-arvo ei toteudu

Homojen ja lesbojen tasa-arvo ei tässä lakiehdotuksessa toteudu. Heidän liittonsa solmimisesta tehdään hallinnollinen toimenpide, joka laadultaan vastaa auton rekisteröintiä katsastustoimistossa. Homo- ja lesbopari ei saa yhteistä sukunimeä.

30.10.2009


Itävallassa lupaillaan, että laki rekisteröidystä parisuhteesta astuu voimaan 1. tammikuuta 2010. Oikeusministeri Claudia Bandion-Ortner kertoi näin haastattelussa Österreich-lehdelle. Yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa. Sekin on vielä auki, missä liitot solmitaan ja voiko siihen liittyä jonkinlainen vihkiseremonia.

Haastattelussa oikeusministeri ei myöskään kertonut, mille elämänalueille rekisteröity parisuhde tulee vaikuttamaan. Hän mainitsi, että on kymmeniä lakeja, joita joudutaan muuttamaan. Täydelliseen tasa-arvoon ei pyritä. Esim. adoptio ei tule kysymykseen.

Aikataulu on seuraava: Parin, kolmen viikon kuluessa tulee lakiehdotus. Se on oikeusvaliokunnassa 3. joulukuuta ja laki tulisi voimaan 1. tammikuuta ensi vuonna.

HLBTI-aktivistit ovat epäluuloisia ja pettyneitä. Itävaltaan luodaan laki, jossa on sisäänrakennettuna eriarvoisuus. Samaan aikaan monissa maissa pyritään homo- ja heteroparien eriarvoisuutta poistamaan.

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • pettynyt
  • 5.11.2009, 17.29
Miten paljon sovinismia joutuu kestämään muka tasa-arvoa ajavalla nettisivulla? En voisi ikinä ottaa vakavasti mitään minkä mirjoittaa joku joka toistuvasti käyttää sanaa naisministeri. Yrittäkää nyt vähän tsempata.