Gatelyn kuolemasta lisätietoa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 13

13.1.2010 Kolmen kimppa

Englantilainen bulevardilehti Sun julkaisi uusia yksityiskohtia Stephen Gatelyn elämästä. Nuori bulgaari oli ollut talossa vakiovieraana jo pari vuotta. Näin kertoi 25-vuotias Georgi Dochev radiohaastattelussa. Heillä oli ollut kolmen kimppa. Ei kalasteltu eikä istuttu kirjastossa, vaan harrasteltiin kolmisin, hän kertoo avoimesti. Gatelyn kuolinpäivää edeltävänä yönäkin he olivat kolmisin sillä sohvalla, jossa myöhemmin Stephen kuoli. Stephen oli aika humalassa.Siinä hän makasi sitten kummallisessa asennossa, mutta se ei ihmetyttänyt. Myöhemmin hän huomasi tämän jaloissa punaisia täpliä ja luuli niitä ihosairaudeksi.

Näin tullaan kuuluisaksi. Yhden kuolema johtaa toisen kuuluisuuteen.


26.12.2009 Gatelyn ruumiinavaustiedot julki

Stephen Gatelyn ruumiinavaustiedot on julkaistu. Sun-lehti kertoo, että kuoleman aiheutti atheromatose eli eräänlainen valtimon sisäosien haurastuminen. Sukulaisilla on ollut tarkemmin selvittämättömiä sydänvaivoja, ja ne lienevät samaa perua. Kyseessä ei ollut huumekuolema. Stephen Gatelyn sydänongelmia ei myöskään oltu diagnosoitu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


1.12.2009 Bulgaari teki rahaa Gatelyn kuolemalla

Viime sunnuntaina oli Stephen Gatelyn muistoksi juhlatilaisuus, jossa oli mukana monia taiteilijoita. Kolmituntisessa muistojuhlassa Palace-teatterissa Lontoon West Endissä olivat mukana Gatelyn vanhemmat ja ystävät ja muut Boyzonen jäsenet.

Tapahtuman oli organisoinut Gatelyn elämänkumppani ja sen juonsi näyttelijä Christopher Biggin. Esiintyjistä mainittakoon Liz McClarnon ja soul-laulaja Beverley Knight. Siellä puhuivat irlantilainen näyttelijä Graham Norton ja Sir McKellen, sormusten herran legendaarinen Gandalf.

Samaan aikaan bulgarialainen opiskelija Georgi Dochev (25) on muuttamassa kuolinpäivän tapahtumia rahaksi. Hän tapasi Gatelyn ja tämän puolison Black Cat -ravintolassa. Siellä nautittiin paljon alkoholia ja myöhemmin myös marihuanaa. Bulgaari meni heidän mukanaan heidän kotiinsa. Siellä oli myös seksiä kolmisin. Hän oli miesten talossa kuoleman aikaan ja nyt hän on myynyt tarinansa yhdelle lehdelle. Kuolinsyyksi kerrotaan keuhkoödeema.

Bulgaari pahoittelee yhä, että hän oli seksipuuhissa Gatelyn puolison kanssa, kun Gately oli jo kuollut. Bulgaarin kuva:


1.11.2009 Missä on testamentti?

Kirjoittelu Stephen Gatelysta jatkuu edelleen. Nyt etsitään hänen testamenttiaan. Hän omisti asunnon Lontoossa ja kesäsunnon Mallorcalla. Lisäksi oli muuta omaisuutta. Puoliso uskoo, että testamentti on olemassa ja se on jossain asianajotoimiston kassakaapissa. Mutta missä? Laulajan vanhemmat ovat huolissaan lähinnä siitä, onko pojalla ollut testamentti? Se pitäisi löytää ja toteuttaa viimeinen tahto.

(Independent)

21.10.2009 Kolumnista syntyi protestiaalto

Englantilaisen bulevardilehden Daily Mailin kolumni viime perjantaina synnytti protestiaallon. Kirjoittaja Jan Moirin mukaan Stephen Gately kuoli, koska hän oli homo.

Brittiläiset sensaatiolehdet kirjoittavat usein hyvän maun rajoja hipoen. Ne tietävät, mitä on hyvä maku, koska ne itse määrittelevät sen, ja tietenkin lehden myynti kertoo myös lehden tekijöille, mitä on hyvä maku.

Jan Moir kirjoittaa kolumnejaan kerran tai kaksi viikossa. Nyt hän kirjoitti, että Gatelyn kuolema ei ollut "luonnollinen". Hän puhuu siinä toisenlaisesta, vaarallisesta elämäntyylistä. Gately oli ollut illalla homobaarissa ja vienyt kotiinsa nuoren bulgaarin. Kuolema tapahtui "vastenmielisissä olosuhteissa".

Kolumni aiheutti kuohahduksen erityisesti Twitterissä ja Facebookissa heti ilmestymisen jälkeen. Englantilaiselle lehdistöä valvovalle "Press Complaints Commissionile" tuli lyhyessä ajassa 22 000 valitusta - enemmän kuin kaikki valitukset yhteensä viiden vuoden aikana. Kirjailija Stephen Fry kehotti fanejaan osallistumaan protestiin, koska Moirin teksti oli homofobinen ja karkea. Mainostajat., esim. Marks & Spencer, ottivat mainoksensa pois kolumnin sivulta. Lehti itse oli varotoimenpiteenä ottanut mainoksen pois jo aikaisemmin.

Jan Moir puolusti kirjoitustaan. Hänen mukaansa vastareaktio oli pahantahtoinen ja johdettu. Valituskomissio tutkii nyt, oliko Gatelyn tai hänen perheensä kunniaa loukattu. Itse Daily Mail lehti on ilmoittavnut, että Moirin mielipiteet eivät ole lehden mielipiteitä.

Daily Mailin sivuilla kävijämäärä lisääntyi viime perjantaina 20%.

(Spiegel)


17.10.2009 Gatelyn hautajaiset Dublinissa

Klo 15.40

Kerrotaan, että 3 500 fania kuuntelee hautajaistapahtumaa kirkon ulkopuolella kaiuttimista. Surunvalittelunsa ovat lähettäneet mm. Elton John, George Michael, the Beckams, Simon Cowell, Take That, U2, Robbie Williams, Sheryl Cole ja Sharon Osborne.

www.ireland.com/home/Funeral_Stephen_Gately_takes_place_Dublin/maxi/fast/news/irnews/240656

Klo 14.40

Muut bändin jäsenet saattoivat eilen alkuillasta Stephen Gatelyä, kun hän palasi takaisin Dublinin pimeään yöhön. Vainaja siirrettiin St Laurence O'Toole'sin kirkkoon keskustan pohjoisosassa. Tapahtumissa oli mukana Stephenin lähiperhe, myös aviomies Cowles. Bändi valvoi yön. Hautajaisissa tänään päivällä Boyzonen muilla jäsenillä on suuri rooli. He ovat antaneet tatuoida käteensä merkinnän 76-09. Siinä ovat Stephenin elämän alku- ja loppuvuodet.

Median kiinnostus on suuri. Hautajaisiin saapuu monia kuuluisuuksia, ehkä mm. Elton John. Tuhannet Stephenin fanit ovat kerääntyneet Dublinin pohjoisosaan. Sadat ovat ympäröineet kirkon. Alueella on liikennerajoituksia, jotka kestävät klo14 saakka paikallista aikaa. Irlannin aika on Suomen aika -2 tuntia. Itse hautajaisjuhla on vain lähiomaisille ja ystäville, joten poliisi pitää fanit turvallisen matkan päässä itse kirkosta.

http://www.independent.ie/entertainment/music/grieving-band-in-night-vigil-for-tragic-stephen-1916669.html

Hautajaiset ovat parhaillaan menossa. Timesissä on kuvagalleria tapahtumista

http://www.ireland.com/home/galleries/gallery/stephen-gately-of-boyzone-funeral-photos/0


16.10.2009 Lehtikolumni aiheutti paheksumisaallon

Daily Mail -onlinen kolumnisti Jan Moir on kirjoittanut Gatelyn kuolemasta vihjaillen. Hänen tekstistään saa sellaisen kuvan, että homous on vaarallista ja siihen voi kuolla.

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1220756/A-strange-lonely-troubling-death--.html

Kolumni on aiheuttanut vihanpurkauksia twitterissä. Monet ovat päättäneet valittaa lehden kirjoittelusta. Lehden ko. nettisivulta mainokset on vedetty pois. Myös otsikko on "pehmentynyt" verrattuna alkuperäiseen otsikkoon.


15.10.2009 Oliko marihuanalla osuutta kuolemaan?

Stephen Gatelyn kuolinsyystä puhutaan vilkkaasti. Kuolemaa edeltäneenä päivänä Gatelyn kerrotaan käyttäneen alkoholia ja marihuanaa. Olisiko siinä syy kuolemaan ja oliko muita huumeita? Paikallislehti Ultima Hora kertoo virtsanäytteiden tuloksista. Muita huumeita ei mainittu lausunnossa.

Nyt Espanjassa spekuloidaan, oliko huumeilla vaikutusta perusterveen Gatelyn kuolemaan. El Mundo -lehdessä mallorcalainen medisiinari Raul Vicho sanoo, että todennnäköisintä on sydämen pysähtyminen tai vaikea rytmihäiriö massiivisen huumeiden ja alkoholikäytön jälkeen. Se voi myös aiheuttaa keuhkoödeeman.

Marihuanan käyttö ei ole Espanjassa kiellettyä. Käyttö ei aiheuta vaaraa terveelle ihmiselle, mutta jos käyttää sekaisin alkoholia ja marihuanaa, se voi muuttua vaaralliseksi. Gatelyn elämänkumppani Cowles on myöntänyt, että he polttivat marihuanaa edellisenä iltana. Alkoholia oli myös, mutta ei muuta.

Gately haudataan lauantaina Dublinissa. Myös Lontoossa pidetään muistotilaisuus.


13.10.2009 Sun kertoi yksityiskohtia

Palma de Mallorcan poliisi on kertonut, että Stephen Gately kuoli keuhkoödeemaan eli keuhkoihin kertyi nestettä, jota verenkierto ei pystynyt poistamaan. Elimistö alkaa tuhoutua hapenpuutteen vuoksi.

Bulevardilehdet ovat aikaisemmin kertoneet, että Stephen mahdollisesti kuoli kovan juhlinnan jälkeen omaan oksennukseensa. Lehdet ovat kertoneet, että Stephen oli ystävineen Black Cat –homoklubilla ja joi runsaasti . Siellä tutustuttiin myös 25-vuotiaaseen bulgarialaiseen Giorgi Doheviin. Sieltä he yhdessä lähtivät Gatelyn ja Cowlesin miljoonan dollarin apartementokseen. Giorgi Dohev löysi Gadelyn olohuoneesta kuolleena, lattialla polvillaan, pää sohvalla. Bulgaari soitti ambulanssin, koska Cowles ei siihen kyennyt. Hän vain huusi kauhusta. Yhdessä he yrittivät elvyttää Stepheniä. Brittien sensaatiolehti Sun kertoi näistä yksityiskohdista. Bulgaari ei kertonut lehdelle, oliko hän harrastamassa viereisessä huoneessa seksiä Cowlesin kanssa tapahtuma-aikaan.

Cowlesin mukaaan ilta ei ollut mitenkään epätavallinen. Dublinissa heillä oli usein hauskoja öitä. Hän kauhistelee, että hän oli vain muutaman metrin päässä, kun Stephen kuoli.

Boyzonen muut jäsenet tapasivat lesken läheisessä hotellissa.


Sun-lehti kertoi Gatelysta 1999.


12.10.2009 Gately oli gay-oikeuksien sankari

The Times lehden kommentti: Gately ei marssinut eikä huutanut, mutta hän oli gayoikeuksien sankari

Gately pakotettiin kaapista vuonaa 1999. Samanlaisen tilanteen koki pop-idoli -ohjelman voittaja Will Young vuonna 2002. Molempien coming-out oli tärkeä. He säilyttivät naispuoliset faninsa. Kaapista tulleita teini-idoleja on pop-tähiten joukossa vähän. He pelkäävät, että fanit katoavat, kun idoli ei olekaan enää edes teoreettisesti "saavutettavissa".

Tämä kaapissa olon dynamiikka säilyy sitkeästi viihteessä - elokuvista musiikkiin saakka. On muutama näkyvästi avoin gaymies on (Graham Norton, Alan Carr, Gok Wan). He saavat meidät tuntemaan mielihyvää siitä, kuinka suvaitsevia me olemmekaan!

Gately ei ollut mikään mahtipontinen tyyppi, ja siitä huolimatta hän oli pop-tähti ja homo. Hänen merkittävä perintönsä on video Boyzonen Better-singleen. Jokaisella bändin jäsenellä on oma rakkaustarinansa, Gatelylla se on toiseen mieheen.

Boyzonen manageri on sanonut, ettei hän olisi huolinut Stepheniä mukaan, jos olisi tiennyt, että hän on homo. Silloin se ei ollut "coolia". Sellaisia managereita on edelleen, jotka harrastavat tällaista syrjintää ja pitävät yllä kaappi-instituutiota omien tulojensa turvaamiseksi.


HS: Viruksia tekaistuilla Boyzone-sivuilla

Lauantaina kuolleen poikabändi Boyzonen jäsenen Stephen Gatelyn kuolemaa käytetään hyväksi viruksia levitettäessä.

Internetissä huijausohjelmia levittävät rikolliset ovat heti kuolemasta kuultuaan tehneet valheellisia nettisivuja, joiden väitetään kertovan Gatelystä. Tietoturvayhtiö F-Securen mukaan sivuja löytyy esimerkiksi Google-haulla.

Jos käyttäjä erehtyy klikkaamaan aidon näköiselle sivulle johtavaa linkkiä, on seurauksena edelleen aidolta näyttävä, mutta valheellinen ilmoitus virusten löytymisestä.

http://www.hs.fi/viihde/artikkeli/Viruslevitt%C3%A4j%C3%A4t+k%C3%A4ytt%C3%A4v%C3%A4t+hyv%C3%A4ksi+Boyzone-t%C3%A4hden+kuolemaa/1135249975244


11.10.2009 Stephen Gately kuollut

Brittilehtien mukaan Stephen Gately löydettiin kuolleena hotellihuoneestaan Mallorcalla lauantaina. Hän oli käynyt parilla drinkillä ja palannut hotellihuoneeseensa ja käynyt nukkumaan. Muut Boyzone-bändin jäsenet ovat juuri nyt sunnuntaiaamuna matkalla Mallorcalle. Gately oli Mallorcalla lomalla miehensä Andrew Cowlesin kanssa.

Boyzonesin julkisuus alkoi 1993, kun klubin omistaja ja manageri Louis Walsh kasasi bändin. Bändiin pyrkijöitä oli sadoittain. Vuotta myöhemmin tehtiin sopimus Polygram/Polydorin kanssa. Bändillä oli menestystä, mutta vuonna 2000 se hajosi, kun bändin jäsenillä oli omia ambitioita. Hieman ennen hajoamista Stephen Gately paljasti olevansa homo. YouTubessa on video, jossa hän laulaa: ”I can’t be what I’m not".

Vuonna 2002 Gately tapasi miehensä Andrew Cowlesin. Vuonna 2006 he solmivat virallisesti homoliiton. Poikabändi herätettiin uudelleen eloon viime vuonna. Oli kiertue ja tuli hittilevy "Back again…No matter what".


Suomessa YLE taisi ensimmäisenä kirjoittaa Gatelyn kuolemasta. Yleisökommentissa ihmetellään, miksi uutisessa piti mainita laulajan seksuaalinen suuntautuminen: "Hmm...mitenkähän kuolinuutiseen liittyy laulajan sukupuolinen suuntautuminen? Harvoinpa esim. heterous nousee näissä uutisissa esille samalla tavalla".

http://yle.fi/uutiset/viihde/2009/10/boyzone-laulaja_stephen_gately_on_kuollut_1072238.html


Lisää Gatelyn urasta ja kuolemasta


Gatelyn kuolinsyy on edelleen epäselvä. Pariskunnalla oli apartementos-asunto Part Andratxissa 30 km länteen Palman kaupungista. Kuolema todettiin lauantiana klo 13.45.

Sunnuntaina puolen päivän aikaan Espanjan poliisi ilmoitti, että mitään rikosta ei epäillä. Kuoleman tutkinta alkaa vasta tiistaina, koska maanantaina on yleinen juhlapäivä. Kuolema tuli julkisuuteen bändin kotisivulta, jossa oli maininta, että "Stephen on kuollut eilen traafisella tavalla, yhteisellä lomalla Mallorcalla partnerinsa Andrewin kanssa. Bändin muut jäsenet lentävät tänään Mallorcalle.".

Stephen Gatley oli syntynyt Dublinissa. Maaliskuussa 2006 hän meni naimisiin partnerinsa Andrew Cowlesin kanssa. He olivat tunteneet toisensa jo vuosia. Laulaja tuli julkisuuteen homona 16. kesäkuuuta 1999. Hän kertoi itsestään The Sun -lehdelle sen jälkeen, kun bändin turvallisuusmies oli aikeissa myydä tiedon julksuuuteen. Samalla Stephen kertoi rakkaudestaan Eloy de Jongiin, senaikaisen poikabändin Caughtin laulajaan. Silloin Stephen lausui: "Tämä on raskain askel, joka minun nyt täytyi tehdä. Tiedän, että tämä on uutispommi monille faneillemme.- Toivon, että he ymmärtävät minua".

Vuonna 2000 Boyzonen toiminta lopetettiin, mutta vuonna 2007 kokoonnuttiin taas yhteen. Vuoteen 2007 mennessä oli myyty yli 15 miljoonaa levyä. Viime kuukausina bändi oli kiertueella Englannissa. Pian olisi ollut tulossa uusi albumi.

Gatelylla oli myös menestyksekäs soolokarriääri. Gately toimi myös Lontoon West Endissä musikaalitähtenä. Parissa musikaalissa hänellä oli päärooli. Hän esiintyi usein myös tv:ssä


Coming-outin esikuva

Bändimanageri Louis Walsh kertoo olevansa tyrmistynyt ja aikoo lentää Mallorvalle tänään sunnuntaina. Hän on englantilaisessa talenttishowssa The X Factorissä juryssa, mutta tämän päivän lähetykseen hän ei osallistu. Ohjelmaan on kutsuttu Robbie Williams ja epäillään,. että hän laulaa Boyzonen muistolle.

Elton John sanoi, että "käsittämätönä, Stephen oli erittäin miellyttävä ja ystävällinen ihminen". Irlannin aikaisempi pääministeri Bertie Ahern kuvasi Gatelya henkilökohtaiseksi ystäväkseen. Hänen kuolemansa on erittäin suuri menetys, suuri tragedia, irlantilaiselle musiikille ja kulttuurille. Gatelyn kuolema oli menetys myös monille homoille, koska hän coming-outillaan oli useille esikuvana.

Viimeksi Gately oli twitteirssä 6. lokakuuta: "Hommaa on runsaasti - Tapahtuu paljon. Nyt keskityn lopettelemaan kirjaani, sen takia vaikenen tällä saitilla".

http://www.youtube.com/watch?v=YKc_1NOcwp4

(queer.de)


Youtube-video
Laulajan kuva Dagens Nyheterissä

13 kommenttia

Laulaja vai homolaulaja..? -Juu osuva tuo yleisökommentti tosin juuri tuosta Gately pikemminkin tunnettiin kuin laululahjoistaan. Gately "tuli kaapista ulos" kun sai vihjeen lehdistön outtaavan hänet.

Kevyet mullat.
The Times lehden muistokirjoitus.
http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/obituaries/article6870077.ece

**Huomioitavaa että keskustelun "gay-oikeuksien sankari" oli lukiakommentti...ei lehden toimittajan kynästä.

Perspektiiviä;
"Gately had some undoubted youthful talent as an actor, singer and dancer. But he and his band mates were selected at least as much for their teenage good looks as their innate musical ability."