Mielivaltanäytöksiä Istanbulissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006


Torstaina jatkettiin istanbulilaisessa Temelidirin oikeudessa Ebru Soyakanin murhan käsittelyä. Pääteemana oli, onko kyseessä tappo vai murha. Syytetty Birol C. sanoi, että surmattu oli loukannut hänen kunniaansa. Tällainen perustelu johtaa Turkissa usein hyvin lievään tuomioon, ja surma tulkitaan vain tapoksi. Tällaista oikeuskäytäntöä ovat kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt moittineet ankarasti.

Jo ennen murhaa Birol C. oli viikkojen ajan uhkaillut 28-vuotiasta Eburu Soyakania kuolemalla, koska tämä oli katkaissut suhteensa mieheen. Eburu Soyakan kääntyi poliisin puoleen, mutta tuloksetta. Maaliskuun 10. päivänä hän odotteli muuttoautoa, ja avasi oven. Siellä oli Birol C., ja surma tapahtui puukoniskuin. Surmaaja pakeni isänsä luo. Isä on poliisipäällikkönä.

Ensimmäiseen oikeudenistuntoon 12. elokuuta pääsi sisään vain surmatun Soyakanin isä ja asianajaja. 14 ystävää jäi ulkopuolelle, koska "ei ollut tilaa". Lehtitoimittaja pääsi mukaan pressikortillaan. Hän kertoo, että tilaa oli runsaasti. Oikeudenkäynti kesti 10 minuuttia. Sovittiin uusi aika. Istanbul LGBTT:n (lesbians, gays, bisexuals, travesties, transsexuals) edustaja pelkää, että rangaistus tulee olemaan vähäinen, kuten yleensä näissä tapauksissa. Useimmissa tapauksissa edes poliisitutkintaa ei tehdä.

*****

Turkin transseksuaalit hankkivat toimeentulonsa pääasiassa seksityöllä. Muuta työtä he eivät saa. Lehden toimittaja tapasi elokuussa Nurdanin, Sibelin ja Pilisin, jokta tekevät työtään Istanbul-Harbiyessä, talossa lähellä kaupungin keskustaa. Viime aikoina poliisi on alkanut kiertää alueella ja kovaäänisissä se toitottaa, että "kansa ei halua nähdä teitä, häipykää". Heinäkuun 29. päivänä poliisit tunkeutuivat heidän taloonsa ja tuhosivat kalusteet. Kun Nurdan, Sibel ja Pilis istuivat talonsa edessä pari päivää myöhemmin, paikalle tuli 10 kepein varustautunutta miestä. Nurdan pääsi suojaan taloon, muita hakattiin ja he pakenivat. Joitakin päiviä myöhemmin talon eteen tuli 30 miestä. Nämä vaativat asukkaita häipymään niiltä seuduilta. Kun poliisi kutsuttiin paikalle, se ei puuttunut miesjoukon tekemisiin, vaan pidätti Nurdanin, Sibelin ja Pilisin. He saivat varoituksen ja kehotuksen häipyä siitä kaupunginosasta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Turkissa prostituutio ei ole kiellettyä. Bordellin perustaminen on kiellettyä. Transseksuaalien asuntoja on ratsattu ja sinetöity umpeen kolmeksi kuukaudeksi. Sitten kaikki sai taas jatkaa entiseen tapaan. Mutta 29. kesäkuuta alkaen tilanne on muuttunut. Poliisipäällikön virkaan on tullut uusi mies, Hüseyin Çarpkin. Hän on kiristänyt otteita transseksuaaleja vastaan. Elokuun lopusta akaen heitä on pidätetty jopa keskellä päivää ostoksilla. Neljän viikon aikana ainakin 100 transseksuaalia on joutunut tällaisen kohtelun uhriksi. Useimmat saivat 35 eruon sakon. Neljä vietiin oikeuteen ja heille tuli pikarangaistus: kuukausi vankeutta.

Ihmisoikeusasianajajat ja Amnesty International ovat yhdessä HLBTI-järjestön kanssa panneet pystyyn oikeusapuprojektin. Viime sunnuntaina 150 transseksuaalia ja transvestiittia piti Istanbulin Taksim-aukiolla mielenosoituksen, ja siinä vaadittiin perustuslakiin syrkintäsuojaa seksuaalisen identiteetin perusteella.

(Junge Welt)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!