Homoliitot yleisiä ja virallisia 600 vuotta sitten

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 1

The University of Chicago Press antoi ennakkotiedon syyskuun Journal of Modern History -lehdessä julkaistavasta tutkimuksesta, jonka mukaan homoseksuaalien pariliitot ovat olleet kenties käytäntö 600 vuotta sitten Ranskassa.

Homoliittojen vastustajat USA:ssa(kin) väittävät nykyisin, että ydinperheet ovat olleet kautta aikojen ainoa perheen perusmuoto.
Tutkija Allan A. Tulchin toteaa, että länsimaiset perherakenteet ovat olleet paljon monirakenteisempia, kuin me tänä päivänä ajattelemme. Esimerkiksi keskiajalla Ranskassa käsite "affrèrement" tarkoitti likimain käsitettä veljesliitto (brotherment). Se tarkoitti tietyn tyyppistä laillista sopimusta, jota käytettiin muuallakin Välimeren alueella Euroopassa.

Nämä uudet "veljet" vahvistivat elävänsä yhdessä jakaen keskenään "un pain, un vin, et une bourse" leivän, viinin ja kukkaron. Sopimus saattoi tarkoittaa saman perheen veljeksiä, jotka päättivät jatkaa yhdessä elämistä samassa taloudessa, kuten lapsuudessa. Samaan aikaan "affrèrement" sopimusta sovellettiin myös ei-sukulaisten kesken.

Veljesliittoon sitoutuminen oli varsin merkittävä sopimus. Kaikki omaisuus muuttui tavallisesti yhteiseksi ja he perivät toinen toisensa. Yleisesti he myöskin todistivat, että he kokivat kiintymystä (rakkautta) toisiinsa. Veljesliitot, kuten muutkin sopimukset vannottiin julkisen notaarin edessä ja tähän tarvittiin todistajat, jotka olivat parin yhteisiä ystäviä.

Tutkija väittää, että niissä tapauksissa, joissa veljesliitton sitoutuvat olivat ei-sukulaisia, tämä sopimus on kohtuullinen osoitus siitä, että sopijapuolet käyttivät veljesliitto-mallia virallistamaan samaa sukupuolta olevien rakkaussuhteen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tutkija kiteyttää: "Selvät todisteet veljesliittojen olemassaolosta osoittavat, että asenteissa tapahtui merkittävä muutos 600 vuotta sitten ja nykyaikaisen homovastaisen lainsäädännön välillä.

Lähde: The University of Chicago Press
http://www.journals.uchicago.edu/press/082007_JMH.html

1 kommenttia

Kiitos, JuhaniV.

Tuosta aiheesta on julkaistu enemmänkin osina laajempia tutkimuksia,
joskaan ei tehty aivan noin suoraan vertailevaa yhteenvetoa nykyaikaan:

John Boswell: The Marriage of Likeness. Same-Sex Unions in Premodern Europe (1995)

Alan Bray: The Friend (2003)

Ensinmainittu nostatti aikanaan aikamoista rittiikkiä mielestään "oikeanlaisempien" historioitsijoiden taholta.
Harmi että Boswell, pienen vaatimattoman amerikkalaisen Yalen yliopiston historianprofessoreja,
otti ja kuoli pian teoksen julkaisemisen jälkeen.

(Ja koko Brayn teos julkaistiin vasta postuumisti tekijän kuoltua.)