Kiistaa alastonkuvista

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006

Memmingerissä Etelä-Saksassa on taas kulttuurikiista. Kaupunki sijaitsee n. 60 km Münchenistä länteen. Kaupungin taidemuseossa esitellään paroni Wilhelm von Gloedenin taorminalaisia alastonkuvia. Von Gloeden (1856-1931) asui Sisiliassa 50 vuotta, ja hänen luonaan vieraili mm. Oscar Wilde, kruununprinsssi August ja Friedrich Albert Krupp. Von Gloeden tuli kuitenkin tunnetuksi alastonkuvista, joihin hän etsi poikia, useimmiten teini-ikäisiä. Jo Italian fasistit takavarikoivat niitä kuvia ja nyt samat kuvat hämmentävät taidemuseossa.

Näyttelyn vastustajat sanovat, että nyt käydään ottamassa samanlaisia kuvia Thaimaassa ja Kambotsassa. Lehtikirjoituksissa näyttely tuomitaan pedofilian propagandana. Rikospoliisikin kävi näyttelyssä, mutta sitä ei suljettu. Museon johtaja hämmästyi, että kuvat ovat niin arka aihe. Kuvia on 400. Niitä on saatu mm. Andy Warholin jäämistöstä. Warhol on kertonut kuvista omissa kirjoituksissaan, ja hän on myös työstänyt niitä taiteessaan.

Von Gloeden otti tuhansia valokuvia. Rengit, lammaspaimenet ja kalastajapojat on usein puettu esim. leopardin nahkaan ja kuvissa on etsitty antiikin kauneusihanteita.

Vastaavanlainen näyttely oli Milanossa, ja siellä kirkko ja konservatiivinen pormestari protestoivat äänekkäästi. Memmingenin näyttely jatkuu lokakuun loppuun. Von Gloedenin taidekirjoja on paljon myynnissä mm. internet-kirjakaupoissa. Tässä näyttelyn esittely netistä (muutama kuva):
http://www.memmingen.de/586.html?&layout=%3Fwegweiser%3Fwegweiser_rubrik%3DStaatlicheundsonstigeEinrichtungen

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!