Hedelmöityshoitolaki astuu voimaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 2

Yle Teksti-TV 1.9.2007

Uusi hedelmöityshoitolaki astuu voimaan tänään. Lakimuutoksen myötä sukusolujen luovuttajan henkilötiedot vaaditaan rekisteröitäviksi.

Lain mukaan hedelmöityshoidon tuloksena syntyneellä lapsella on täysi-ikäiseksi tultuaan oikeus tietää luovuttajan henkilöllisyys.

Lapsen vanhemmilla ei kuitenkaan ole oikeutta saada tietoa luovuttajasta.

Hedelmöityshoitolaki on jo ennen voimaantuloaan karkottanut siittiöiden ja munasolujen luovuttajia, ja useilla paikkakunnilla hedelmöityshoitojonot ovat venyneet jopa kahteen vuoteen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

Monia hedelmäityshoitojen käyttäjiä kuulemani mukaan myös v*tuttaa rankasti, koska nyt varastossa olevat anonyymien luovuttajien sukusolut hävitetään. Hyvä esimerkki tilanteen ongelmallisuudesta on jokin aika sitten lehteen haastateltu (hetero)pari, joka oli kokenut juuri hoitojen ja alkaneen raskauden päätteeksi keskenmenon. Siinä tapauksessa oli käytetty luovutettuja munasoluja. Uudestaan ei ehditty yrittää, koska keskenmenosta oli vasta hyvin lyhyt aika ja uudestaan ei päästä ehkä yrittämäänkään - ei ainakaan lähiaikoina. Aiemmin käytetyn anonyymin luovuttajan solut tuhotaan. Uuden luovuttajan löytäminen taas sanottiin olevan käytännössä hankalaa. Jos huonosti käy, esimerkiksi ko. parin perheenlisäyshaaveet voivat tyssätä tähän lakiuudistukseen. Surullista.
Rajojen ylitse pääsee kulkemaan ja palveluita tarjotaan, jos niille on kysyntää. Jos Suomen laki on hankala, niin naapureilla on toisin.