Milloin kokoomukseen oma hlbti-ryhmä?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Kokoomuksen naistenliiton pääsihteeri Elina Laavi oli haastateltavana Kimmoliisan eilisessä lähetyksessä. Hän on päätoimisesti töissä politiikassa, ja valvoo liitossa, että talous ja hallinto toimii. Politiikan puolelta hän esim. valmistelee kannanottoja ja vaalii verkostoyhteistyötä muiden naisjärjestöjen kanssa. Naistenliitto on yhdyssiteenä kokoomuksen naisille. Pääasiana on edistää miesten ja naisten välistä tasa-arvoa, mutta yritetään myös kannustaa naisia mukaan politiikkaan. Naiset ovat edelleen vähemmistönä politiikassa Elina aloitti elokuussa tässä toimessa.

Kun on naisjärjestössä töissä, tasa-arvoasiat ovat tärkeitä. Elina on ollut mukana myös Setassa politiikka-valiokunnassa, ja sitä kautta yhdenvertaisuusasiat ovat lähellä sydäntä. Samoin hän on toiminut opiskelijaliikkeessä. Ensimmäisen kerran hän lähti mukaan jo 17-vuotiaana oppilaskuntavaaleihin.

Onko sukupuolisten vähemmistöjen piirissä erikseen naisten asioita ja miesten asioita? Välillähän on puhuttu, että homot ja lesbot eivät kovin paljon yhdessä toimi. Elina sanoo, että intressit ovat erilaiset, mutta hän ei halua ajatella niin, että lesboille olisivat tärkeitä perheasiat ja homoille esim. terveysasiat. Mutta Sateenkaariperheissä on paljon aktiivisia naisia, ja ne asiat helpommin leimautuvat lesboille tärkeiksi asioiksi. Aids-tukisäätiössä taas on miehiä enemmän.

Elinalla ei ole omaa agendaa, vaan toteutetaan juuri nyt politiikassa esillä olevia asioita kuten perheiden monimuotoisuus ja hallitusohjelmassa oleva perheen sisäinen adoptio. Naistenliitto tukee tätä. Henkilökohtaiset kiinnostukset tulevat ehkä siitä, missä elämänvaiheessa on, minkä ikäinen on, jne. Elina itse on vakiintunut parisuhteeseen ja tulee ajateltua enemmän perheasioita. Sen takia esim. hedelmöityshoitoasiat kiinnostavat, ja juuri nyt keskustelu adoptio-oikeudesta. Järjestöllä oli www.toivottulapsi.com-sivusto, eli on erilaisia pieniä projekteja asian puolesta.

Kokoomuksessa ei ole järjestäytynyttä hlbti-ryhmää. Ajatus on kuitenkin itämässä ja esim. Facebookissa on oma ryhmä. Voi olla, että ennen pitkää saadaan oma hlbti-ryhmä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Uusi ulkoministeri Alexander Stubb on ollut ahkerasti mukana työssä homojen, lesbojen ja sateenkaari-ihmisten puolesta. Saatiin erinomainen ulkoministeri. Piia-Noora Kauppi on myös ollut hyvin avoimesti hlbti-ihmisten puolesta. Esim. hedelmöityshoitolain käsittelyn yhteydessä hän ja Alexander Stubb ottivat vahvasti kantaa lain puolesta. Siinä näkyi nuoremman sukupolven edistyksellisyys. Heidän ja monen muun kokoomuslaisen vaikutuksesta hallitusohjelmassa on perheen sisäinen adoptio. Lakiesitystä odotellaan.

Elina toimii myös Keravan kaupunginvaltuustossa. Siellä on hyvä henki ja eettiset pelisäännnöt. Niissä pyritään siihen, että yhdessä päätetään kaupungin asioista eikä pelkästään keräillä poliittisia pisteitä. Miehiä ja naisia on valtuustossa lähes tasan. Jos valtuustossa on eläkeläinen, silloin päätetään eläkeläisiä koskevista asioista, jos mukana on homo tai lesbo, hlbti-asiat nousevat ennen pitkää esiin. Toiminta riippuu siitä, millaisia ihmisiä on mukana.
(Kimmoliisa 3.4.2008)

2 kommenttia

Erilliset hlbt-tyhmät puolueissa on tärkeä ele, mutta näin puolueen ulkopuolelle harvoin näkee, mitä ne saavat aikaan ja herää semmoinenkin epäilys, että onko kyse vain omantunnon puhdistamisesta. On olemassa elin tätä varten, vaikkei se mitään tee. Toisaalta tietysti puolueen sisällä ainakin näiden asioiden ajattelun täytyy edistyä pienellä samanmielisellä ryhmällä sen sijaan, että yleisemmissä yhteyksissä yrittäisi tuoda esille adoptioasiaa, kun tietää, että vanhat parrat silti vastustaa.

Kokkareissa on se hyvä puoli, että nuorisosiipi on sielläkin tällä vuosituhannella. Porvartihan on eduskunnassa olleet pahimpia uudistuksen vastustajia "meidän" asioissamme, mutta onneksi sinnekin ajautuu uusia tuulia sukupolven vaihtuessa.
Flawless elokuvassa oli hauska vitsi tästä aiheesta, kun poliitikkohomot yrittivät lobata transuja.