Norja saamassa sukupuolineutraalin avioliiton

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 5

Norjan hallitus tuo tänään valtiopäiville eli Stortingetiin esityksen sukupuolineutraalista avioliittolaista, joka sallisi adoptiot ja lesbopareille myös keinohedelmäöityksen. Näyttää sitlä, että Norjasta on tulossa ensimmäinen pohjolan maa, jossa on näin moderni lainsäädäntö.

Norjassa hallituksessa istuvat sosialidemokraatit ja työväenpuolue arbeiderpartie sekä keskusta eli senterpartie, ja nyt on päästy yksimielisyyteen lain sisällöstä. Keskustapuolueessa on kuitenkin hajaannusta ja ainakin kaksi edustajaa on vaatinut erioikeutta vastustaa lesbojen keinohedelmöitystä. Stortingetissä monet puolueet ovat antaneet jäsenilleen vapaat kädet äänestyksessä. Uskotaan, että laki menee läpi. Myös oikeistossa Hoyressä ja vasemmistossa Venstressä on lain puoltajia. Lakiesitys ei vaadi kirkollista vihkimistä, mutta kirkoilla on vihkimiseen oikeus.

(RFSL, Lars Jonsson)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

5 kommenttia

Norjan hallitus antoi perjantaina avioliittolakiehdotuksen, joka pitää sisällään samaa sukupuolta oleville pareille samat oikeudet kuin heteropareillekin, kuten kirkkohäät, adoption ja keinohedelmöityksen (assisted pregnancies). Tämä laki toteutuessaan korvaisi 1993 säädetyn parisuhteen rekisteröintiä koskevan lain.

Lasten oikeuksien ja tasa-arvoministeri Anniken Huitfeldt totesi, että tämä laki ei heikennä avioliittoinstituutiota, vaan itseasiassa vahvistaa sitä. "Avioliitto ei muutu vähempiarvoiseksi koska yhä useampi ihminen voi siihen liittyä."

Ei ole vielä selvää, hyväksyykö parlamentti esitetyn lain muutoksitta.

Kristillisdekomkraatit vastustavat lakiehdotusta.

Lähde: NYT/AP