Turkissa sananvapaus jälleen koetuksella

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 4

Istanbulissa oikeus antoi tänään määräyksen, joka sulkee pääsyn YouTube-verkkosivustolle. Päätöksen takana on YouTuben videolla väitetyn nykyaikaisen Turkin perustajan Ataturkin ja turkkilaisten olevan homoja. Ataturkin ja turkkilaisuuden loukkaamisesta voi saada vankilatuomion.

Turkin media on kertonut viime viikkoina kreikkalaisten ja turkkilaisten välisestä "virtuaalisodasta" YouTubessa. Molemmin puolin on julkaistu herjaavia videoita.

Turkkia on moitittu sanavapauden rajoittamisesta. Turkki toivoo pääsevänsä yhtenä päivän EU:n jäseneksi.

Lähde: Advocate

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

4 kommenttia

Kysymys tässäkin "sananvapauden rajoittamisessa" on hieman yliammuttua. Vuosisataiset, ellei vuosituhantiset, heimoerimielisyydet ovat olleet Kreikan ja Turkin välistä "joka päiväistä" elämää. Muun muassa 90-luvun alkupuolella sapelinkalistelua oli puolin sekä toisin, varsin näyttävin manööverein - Turkin länsirannikolla muun muassa neljä ilmavoimien hävittäjää näyttäytyi ensin tuhatpäiselle auringon ottajalle Olun Denizin luonnonpuiston yllä, mennäkseen isottelemaan läheisen kreikkalaissaaren ilmatilaan. Eikä tätä tapahtunut pelkästään paria kertaa vaan lähes päivittäin parin viikon ajan.

Perimmäisten kysymysten äärellä kumpikaan kansa on tuskin istunut saman pöydän äärellä. Viimeisimpien Turkin kuulumisteni mukaan (myös Suomessa asuvilta turkkilaisilta kuultuna), Turkin valtio on - näistä maailmalle uutisoiduista sananvapauden loukkauksista huolimatta - kehittynyt huimaa vauhtia niin talouskasvun, koulutuksen kuin teollistumisen saralla. Tosin myös
pmasta mielestäni Turkilla on vielä pitkä ja kivinen tie kuljettavanaan, ennen mahdollista EU-jäsenyyttä.

Turkin EU - jäsenyyttä vastustetaan eniten juuri ihmisoikeus- ja sananvapaustapausten takia. Mutta eihän EU:n sisälläkään nämä asiat ole täysin kunnossa. Pitkä on matka eurooppalaisillakin tasa-arvoon, suvaitsevaisuuteen ja yhdenmukaisuuteen.

arkadas ( turkinkielinen sana joka tarkoittaa ystävää)
TDN (Turkish Daily News) uutisoi verkkolehdessään 10.03.07 YouTube eston kumoamisesta. Esto YouTube sivustolle
poistettiin sen jälkeen kun Mustafa Kemal Ataturkia ja turkkilaisuutta halventava (kreikkalaista alkuperää oleva) video poistettiin YouTube -palvelusta.

Linkki TDN:n (Turkish Daily News) uutiseen:
http://www.turkishdailynews.com.tr/article.php?enewsid=67977