Dot Gay Domain?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • JuhaniV
  • 5

Homoyhteisölle suunnattua dot gay domainia ollaan kampanjoimassa Etelä-Afrikassa ja USA:ssa. Toivotaan, että nimi tulisi hyväksytyksi. Se olisi silloin samanlainen ylätason domain-nimi kuin vaikkapa dot eu.

Suunnitelmissa olisi tunnuksen hyväksytyksi tulon jälkeen sen ottaminen käyttöön jo ensi vuonna.

Suunnitelmaa ajavat ovat sitä mieltä, että homoyhteisö hyötyisi tunnuksesta. Yhdysvalloissa homoyhteisöön arvellaan kuuluvan viitisentoista miljoonaa ihmistä ja maailmanlaajuisesti kymmeniä miljoonia.

Lukijakommenteissa projektin mielekkyyttä on ehditty jo epäillä. Siellä todetaan, että esimerkiksi Kiinalle se olisi oiva apu homosivustojen sensuroimiseen.

Asiasta laajemmin alla olevista linkeistä.

Dot Gay (käytä IE-selainta)
PinkNews-uutinen

5 kommenttia

Miksi pitää käyttää Internet Exploreria?
Harrastanpa vähän pilkunnussintaa kun siihen on aihetta, sori Juhani. Domain on suomeksi verkkotunnus eikä .gay olisi sellainen vaan itsenäinen top level domain (TLD) kuten .fi. En ole nähnyt TLD:lle suomennosta missään. Yhtä kaikki TLD:llä on yksi tai useampi ICANNin hyväksymä verkkotunnusten eli domainien myöntäjä.

Myös minä olen hyvin kriittinen tämän hankkeen suhteen ja pidän sitä turhana tai jopa typeränä. Yksi mehevän riidan aihe saataisiin juuri siitä, kenellä olisi oikeus myöntää .gay verkkotunnuksia ja mitkä olisivat hyväksymisen kriteerit. TLD-avaruus on ollut pitkään suppea ja sitä on pyritty lähes väkivaltaisesti laajentamaan nimenomaan liiketoiminnan tarpeista. Teknologia puolelta tarkastellen tämä voi johtaa vakaviin ongelmiin jos TLD-taso räjähtää hallitsemattomasti. Mitään hallinnollista tai teknistä tarvetta TLD-avaruuden laajentamiselle ei ole, luodut tarpeet ovat puhtaan rahanahneita.