Tyytymättömyys presidentti Obaman hallintoa kohtaan kasvaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti

23.6.2009
Yhdysvaltain presidentti Obama on kutsunut homoaktivisteja puolisoineen/kumppaneineen vastaanotolle Valkoiseen taloon ensi maanantaiksi. Aiheena on juhlistaa Stonewall-mellakoiden 40-vuotispäivää. Niistä mellakoista katsotaan virallisesti homoliikkeen alkaneen Yhdysvalloissa.

Obama on saanut homoaktivisteilta jatkuvasti yhä äänekkäämpiä moitteita presidentinvaalikamppanjansa aikana annettujen lupausten unohtamisesta lähes kokonaan.

Obama ei ole ensimmäinen demokraattien presidentti, joka on juhlistanut Stonewall-tapahtumaa. Kymmenen vuotta sitten presidentti Clinton julisti kesäkuun homojen ja lesbojen pride-kuukaudeksi.

Valkoisen talon tiedottaja ilmoitti maanantain tilaisuudesta päätetyn jo kauan sitten. Joidenkin aktivistien mielestä tämä on yritys rauhoittaa homoaktivistien lisääntyvää ärtymystä.

Lähde: N Y T 22.6.2009

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

*********************

Esitin viitisen kuukautta sitten arvion, että amerikkalaisten odotukset ja toiveet Obaman suhteen olivat lähes messiaanisia. Kaikkia niitä ei voida neljän vuoden aikana toteuttaa parhaimmassakaan tapauksessa. Arvelin pettyneitä tulevan olemaan paljon.

Nyt on kulunut vain viitisen kuukautta Obaman tulosta valtaan. Huomattavan pitkän pähkäilyn jälkeen Obama allekirjoitti presidentillisen määräyksen, jolla liittovaltion työntekijöiden samaa sukupuolta oleville kumppaneille taataan oikeus sairasvakuutuksen etuihin. Määräys sallii sairaspoissaolon kumppanin tai ei-biologisen lapsen sairastuessa. Presidentti antoi myös määräyksen syrjintäsääntöjen noudattamisesta valtion virastoissa. Oikeistosta on jo tullut ärähdys, että tässä rikotaan 13 vuotta vanhaa lakia "Defense of Marriage Act" -jolla koetetaan suojata avioliitto vain vastakkaista sukupuolta oleville pareille. Obama on kampanjassaan luvannut tämän lain poistuvan. Presidentillinen määräys ei kuitenkaan koske asepalveluksessa olevia.

DADT eli armeijassa käytössä oleva Clintonin aikainen laki, jolla estetään homoja palvelemasta avoimesti armeijassa, sen poistaminen ei ole edennyt juuri lainkaan.

Homojärjestöt eivät näe heitä koskevissa asioissa juurikaan edistymistä ja alkavat olla varsin kiukkuisia Obaman hallinnolle.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!