25 vuotta sitten tuli tieto: AIDS-virus löytyi

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

Ensimmäisisiä aids-tapauksia alkoi tulla tietoon USAn suurkaupungeissa vuonna 1981, ja nopeasti tajuttiin, että kyse on ennestään tuntemattomasta sairaudesta. Esitettiin monenlaisia syitä aidsille. Ehkä syynä oli poppers, tai sitten se oli vain Jumalan rangaistus, kuten painokkkaasti julisti tv-saarnaaja Pat Robertson. Aids-virusta etsittiin Ranskassa ja USAssa. Ensimmäisenä viruksen löytymisestä tuli tieto USAsta. Professori Robert Gallo oli löytänyt aids-viruksen. Terveysministeri Margret Heckler kertoi asian julkisuuteen 23.4.1984, ja se oli heti suuri sensaatio.

Sairautta pelkääville homoille oli helpottavaa se, että taudin aiheuttaja löytyi. Jo varsin lyhyen ajan kuluttua verinäytteet voitiin tutkia ja todeta, onko veressä viruksen vastaainetta. Sitä ennen oli vain seurattu oireita: yöllistä hilolua, flunssan kaltaisia oireita, ihottumia, ripulia, suun limakalvojen tilaa.

Myöhemmin on käynyt ilmi, että ranskalainen kolleega Luc Montagnier oli löytänyt aids-viruksen jo lähes vuotta aikaisemmin ja hänet palkittiin siitä Nobel-palkinnolla vuonna 2008. Mutta tätä tieteellistä riitaa käytiin yli kymmenen vuotta:kumpi oli todellinen viruksen löytäjä.

Suomalaiset tri Vallen tutkimusryhmään kuuluvat homomiehet saivat jo kesällä 1984 luotettavan tiedon vasta-aineistaan, sillä heidän verensä tutkittiin ensimmäistä kertaa Gallon laboratoriossa kesäkuussa 1984. Kuvassa on ote potilaan saamasta terveysraportista. Siinä mainitaan, että veret on tutkittu Gallon laboratoriossa.

Audio
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!