Homoliitossa olevalla oikeus kappalaisen virkaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulin päätös olla kelpuuttamatta homoliitossa olevaa pastoria kappalaisen vaaliin oli Vaasan hallinto-oikeuden mukaan perustuslain ja yhdenvertaisuuslain vastaista syrjintää. Pastori, joka elää yhdessä samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa ja näillä oli aikomuksia rekisteröidä parisuhteensa, haki alkuvuonna Äänekosken seurakunnassa kappalaisen virkaan.

Lapuan hiippakunnasta kerrotaan, että hylkäämisessä oli kyse yksittäisestä kelpoisuusharkinnasta ja että rajanveto on vaikeaa. Kirkkolaissa ei säädetä, että juuri seksuaalinen suuntautuminen olisi hylkäysperuste. Hylätty hakija sai myöhemmin kappalaisen viran toisesta hiippakunnasta.

Vaasan hallinto-oikeuden tekemästä päätöksestä voidaan vielä valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joten kappalaisen valinta voi siirtyä edelleen. Lapuan hiippakunnassa mietitään valitusta myöhemmin syyskuussa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Äänekosken seurakunta ei ole osallinen kiistaan. Lopullisen valinnan hyväksyttyjen ehdokkaiden kesken tekee seurakuntaneuvosto. Äänekosken kirkkoherra toivoo, että uutta kappalaista päästään valitseman loka-marraskuussa.

Lähteet: Helsingin Sanomat ja Uutislehti 100

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!