Poppers mietitytti kokoomusta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 1
Jim Koskinen esitti kokoukselle aloitteen hyväksymistä, puoluehallituksen näkemyksestä huolimatta. Aleksi Vilpponen kannatti. Kuva kokouksen vidolähetyksestä.

"Kielletäänkö tässä vain kieltämisen ilosta", kysyi Helsingin kokoomusnuorten aloitetta poppersien laillistamisesta  Tampereen kokouksessa puolustanut Jim Koskinen.   "Vetoatte siihen, että poppers aiheuttaa allergisia reaktioita, sydämentykytystä ja päänsärkyä. Uskon jokaisen puolueristeilyyn osallistuneen tietävän, että alkoholi aiheuttaa näitä samoja oireita", sanoi Koskinen kommentoidessaan puoluehallituksen hylkäyssuositusta.  "Mutta poppersista ei synny riippuvuutta, kuten alkoholista ja nikotiinista" 

Puoluekokouksen hylkäävä  äänestystulos perustui  suureen enemmistöön  lapunnostoäänestyksessä.  Lukuja ei siten ole. 

Puoluehallituksen puheenvuoron käyttänyt Niilo Nissinen myönsi, että rajanveto sallitujen ja kiellettyjen aineiden välillä ei ole kovin helppoa, mutta ison kuvan muuttamiseen "ei kannata lähteä kovin heppoisin perustein". "Siitä huolimatta, että poppers ei sinällään aiheuta riippuvuutta, ei ole välttämättä perusteltua, että lähtisimme sitä sallimaan",  muotoili Nissinen. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomen viranomaiset ovat rinnastaneet poppersit amyylinitriitin kaltaisiksi lääkkeiksi. Niitä ei voi tilata ulkomailta ilman lupaa. Aloitteessa todettiin popperseja ulkomailta tilanneiden henkilöiden  saaneen siten  epäilyjä  salakuljetuksesta ja lääkeainerikkomuksista. Suomen tulli takavarikoi 2019 popperstuotteita suomalaisista aikuisviihdeliikkeistä yli puolen miljonaan euron arvosta, kerrottiin aloitteessa.  

Kokoomusnuoret vertasivat popperstilannetta  nuuskan laillistamisesta käytyyn keskusteluun. Myös poppersien laillistaminen lisäisi verotuloja. "Popperseista ei myöskään aiheudu fyysistä riippuvuutta kuten nikotiinituotteista, mikä myös tukee poppers-tuotteiden myynnin vapauttamista Suomessa ja niiden tilaamisen sallimista ilman sanktion uhkaa ulkomailta. Lisäksi julkisia varoja kuluu viranomaisten toimesta aiheutuviin tutkimuksiin, joissa monesti yksityishenkilöitä epäillään salakuljetuksesta". todettiin aloitteessa.

Kirjallisessa arviossaan  kokoomusnuorten aloitteesta puoluehallitus piti suomalaista viranomaislinjausta perusteltuna. Puolueen päihdepolitiikan keskeinen tavoite on päihteiden käytöstä aiheutuvien haittojen hillitseminen ja torjunta, sekä terveyden edistäminen, puoluehallitus totesi.  

1 kommenttia

Nuoremmille lukijoille kerrottakoon taustaksi aiheen homoyhteydestä mm. Wikipediaan tukeutuen, että poppers on yhteisnimitys joukolle alkyylinitriitteja (usein amyylinitriitti tai butyylinitritti), joita käytetään seksistimulantteina ja bilepäihteinä. Poppers yleistyi aikanaan etenkin miesten välistä seksiä harjoittaneiden piirissä, mutta sittemmin se on tullut tunnetuksi muissakin väestöryhmissä. Alkyylinitriittien suosio tanssilattioilla on säilynyt 1970-luvun diskoista 1990-luvun raveklubeille. Ainoa lääketieteellinen käyttö amyylinitriitille on syanidimyrkytyksen hoito.