Verenluovutuskarenssi kevenee Suomessa vakituisessa parisuhteessa elävien osalta

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 2

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea esittää miesten välisestä seksistä johtuvan verenluovutusesteen poistamista. Muutos koskisi tilannetta, jossa miehellä on vain yksi seksikumppani, eli käytännössä vakituisessa monogamisessa parisuhteessa eläviä.

Mikäli Fimean esitys toteutuu, miehen kanssa vakituisessa suhteessa elävä mies voisi jatkossa luovuttaa verta kuten heterosuhteessakin elävä. Nykyään käytössä oleva neljän kuukauden karenssi jäisi koskemaan vain tilannetta, jossa seksikumppaneita on useita tai seksikumppani on uusi.

Fimean luonnos uudesta määräyksestä on kesäkuun puoliväliin jatkuvalla lausuntokierroksella. Päätökset ja muutokset on määrä toimeenpanna loppuvuoden aikana, ja siirtymäaika jatkuu vuodenvaihteeseen asti. 

Pidempää karenssia on perusteltu hiv-riskillä

Miesten väliseen seksiin liittyvää pidempää karenssia perustellaan suuremmalla tuoreen hiv-infektion riskillä. Miesten väliseen seksiin liittyvä täyskielto pantiin voimaan 80-luvulla, kun ihmisen vastustuskyvyn romauttavan viruksen todettiin levinneen veriteitse. Vuonna 2011 kansainvälinen asiantuntijaryhmä käsitteli aihetta, ja sen myötä monissa maissa täyskiellosta on luovutettu. Turvallisuusajattelussa lähtökohta on siirtymässä seksikäyttäytymisen selvittämisen suuntaan aiemman ryhmittelykäytännön sijaan. Lisäksi testausmenetelmät ovat kehittyneet luotettavammiksi.

Vuoteen 2014 asti miesten välinen seksi johti pysyvään verenluovutuskieltoon Suomessa. Aiemmin on kerrottu, että miesten välisen seksin pysyvästä karenssista 12 kuukauden karenssiin siirtyminen ei nostanut riskiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia