Apinarokko: Suomen yksilötason rokotusstrategia vielä avoinna

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • jnsto
Apinarokko-osion kansikuva Maailman terveysjärjestön (WHO) nettisivuilla.

Suomessa mietitään parhaillaan rokotusstrategiaa  apinarokon pysäyttämiseksi.  "Rokotuksia on tarkoitus Suomessa antaa  sairastuneiden kanssa lähikontaktissa olleille",  kertoi  Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) infektiolääkäri Katja Kotkavaara Helsingin Sanomissa 21.7.  

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus julisti lauantaina apinarokon kansainväliseksi terveysuhaksi.  WHO:n asiantuntijalautakunnan enemmistö (9-6) oli vastustanut ratkaisua, mutta pääjohtaja käytti toimivaltaansa. 

Pääjohtaja korosti lausunnossaan mahdollisuutta  tyrehdyttää epidemia, koska se on vielä keskittynyt pääasiassa  seksiä miesten kanssa harjoittaviin  miehiin.  "Tämä tarkoittaa sitä, että tämä epidemia pystytään pysäyttämään oikeilla strategioilla, jotka kohdistuvat oikeisiin  ryhmiin", Ghebreyesus sanoi.  Samalla hän korosti homo- ja bi-miesten ihmisoikeuksien kunnioittamista ja varoitti syrjinnästä. 

Apinarokon torjuntatoimia Suomessa voi verrata HIV-infektion estolääkityksen jakeluun. Suomen THL:n lausunnoissa ei ole kuitenkaan viitattu toistaiseksi mahdollisuuteen, että riskiryhmään kuuluvat voisivat itse hakeutua rokotukseen   torjuakseen tartunnan ennalta.   Todetusta tautitapauksesta liikkeelle lähtevä rokotusketju ei vähennä sairastumisriskiä niille, joiden  sosiaalisessa ympäristössä  apinarokkovirus on jo päässyt  yleistymään, eli lääketieteen sanoilla on endeeminen.   Suomessa kuitenkin tarjotaan  HIV-ehkäisylääkitystä  asiakkaan oman kiinnostuksen ja itse todetun elämäntilanteen pohjalta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomi saamassa käyttöln yli tuhat annosta apinarokkorokotetta heinäkuun lopussa. Kotkavaara kertoi, että rokotteita jaetaan sairaanhoitopiireihin ympäri Suomea. ”Sillä tavalla, että lähikontaktit voidaan rokottaa nopeasti, jos tapauksia ilmenee kyseisellä alueella", Kotkavaara muotoili HS:lle.

Erilaisten mobiilisovellusten noustua seuranhaussa keskeiseen asemaan,  klassisen kontaktiselvityksen haasteet lähikontaktien selvittämisessa ovat todennäköisesti lisääntyneet. Kohtaamisten toteutumisviive on lyhentynyt,  ja esimerkiksi todellisten henkilötietojen välittyminen puolin ja toisin todennäköisesti  vähentynyt. 

Sairastuneen perhe- ja työyhteyksien selvittämisessä jäljitys toimii. Sen tärkeyttä on on ulkomaisissa lausunnoissa korostettu, koska taudin on todettu tarttuneen myös pitkäaikaisessa aerosolivälitteisessä alistustuksessa, kerrottiin Washington Postin uutisessa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!