Kreikka kieltää alaikäisiin kohdistuvat ns. eheytyshoidot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Kreikan parlamentti päätti keskiviikkona hyväksyä lakiesityksen, joka kieltää alaikäisiin kohdistuvan sellaisen toiminnan, jolla pyritään henkilön seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin tukahduttamiseen.

Kielletyksi tulee ns. eheytyshoitojen mainostaminen.

Psykologit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset tarvitsevat jatkossa henkilön nimenomaisen suostumuksen ns. eheytyshoitoihin.

Lain rikkomisesta seuraa sakkorangaistus.

Terveysministeri Thanos Plevris kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan tapauksista, jossa vanhemmat ovat pyrkineet "hoidoilla" saamaa seksuaalivähemmistöön kuuluvan alaikäisen lapsensa palautetuksi "normaaliksi".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Terveysministeri sanoo myös, että Kreikassa aiotaan kieltää intersukupuolisille lapsille tehtävät lääketieteellisesti tarpeettomat kosmeettiset kirurgiset toimenpiteet. Kreikan hallitus on luonnostellut vuoteen 2025 ulottuvan kansallisen strategian, jonka tarkoituksena on edistää sukupuolten yhdenvertaisuutta. 

Eheytys

Eheytysideologialla tarkoitetaan käsitystä, jonka mukaan homoseksuaalisuus tai transsukupuolisuus nähdään vaillinaisuutena ja rikkinäisyytenä, ja yksilön seksuaalinen suuntautuneisuus tai sukupuolen kokemus olisi tällöin muutettavissa erilaisin harjoituksin tai rukouksin. Nimillä eheytysterapia, muutosterapia tai konversioterapia tunnettujen menetelmien harjoittamista on kritisoitu tieteellisin perustein laajasti.

Suomessa on puhuttu ns. puoskarilain laatimisesta, jolla suitsittaisiin ns. uskomushoitoja. Nykyinen hallitus viittaa hallitusohjelmassa uskomushoitoja koskevaan selvittelyyn.

Suomessa eheytysterapiaa on tarjonnut erityisesti kristillistaustainen Elävät Vedet ry, joka aiemmin tunnettiin nimellä Aslan ry.

Eheytystoiminnan kiellot yleistyvät maailmalla

Euroopassa Albania, Malta, Ranska ja Saksa ovat kieltäneet seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen pyrkivät menetelmät. Lisäksi on paikallisia ja alueellisia kieltoja. Eheytystoiminta on kiellettyä myös Uudessa-Seelannissa, monissa Latinalaisen Amerikan maissa, Kanadassa, joissakin Yhdysvaltain osavaltioissa ja eräissä muissakin maissa. Toiminnan kieltämisestä on hankkeita niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa. Kiellot koskevat monissa tapauksissa nimenomaan alaikäisiin kohdistuvaa eheytystoimintaa sekä toiminnan markkinointia. Sosiaalisen median alustoista ainakin Facebook ja Instagram ovat kieltäneet eheytystoiminnan markkinoinnin.

Keskustelua ns. eheytystoiminnan kieltämisestä kiihtyy myös Isossa Britanniassa, mutta ainakin toistaiseksi asian edistäminen on keskeytyksissä. Jo kolme vuotta sitten hallitus väläytteli kiellon säätämistä, mutta sen jälkeen eräät uskonnolliset toimijat ovat kritisoineet hanketta ja vedonneet uskonnonvapauteen. Asiantuntijat puolestaan vaativat kaiken eheytystoiminnan kieltämistä. 

Useat psykologiset ja lääketieteelliset organisaatiot, kuten Suomen psykiatriyhdistys, American Psychological Association, American Medical Association, Royal College of Psychiatrists ja American Psychoanalytic Association ovat yksiselitteisesti irtisanoutuneet eheytyshoidoista niiden haitallisuuden vuoksi. Myös Euroopan unionin parlamentti on tuominnut tällaisen toiminnan. Samoin Maailman terveysjärjestön Yhdysvaltojen osasto totesi keväällä 2012, että seksuaalista suuntautumista muuttavat terapiat ovat vailla lääketieteellistä perustaa ja uhkaavat terveyttä. Monet uskonnolliset yhteisötkin ovat tuominneet eheytyshoidot. Esimerkiksi Suomen evankelis-luterilainen kirkko pitää eheytystoimintaa hengellisenä väkivaltana.

Suomessa eheytyshoitojen kielto etenee

Niinsanottujen eheytyshoitojen kieltämiseen tähtäävä kansalaisaloite sai kesällä 2021 kerättyä tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta. Allekirjoitusten keruu alkoi heinäkuun puolivälin jälkeen ja tarvittava määrä allekirjoituksia tuli kokoon runsaassa kuukaudessa. Ehjänä syntynyt -kansalaisaloite eteni loppuvuodesta eduskunnan käsiteltäväksi, ja eduskunnalta odotetaan päätöksiä asiassa kesällä 2022. Syksyllä selvisi, että suurin osa eduskuntaryhmien puheenjohtajista on valmis kieltämään ns. eheytyshoidot.
 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!