Turun tuomiokirkossa vihitään samaa sukupuolta olevia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Turun tuomiokirkkoa kutsutaan Suomen kansallispyhäköksi

Samaa sukupuolta olevat vihkiparit voidaan jatkossa vihkiä Turun tuomiokirkossa. Asiasta päätti Turun tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto kokouksessaan keskiviikkona. Tuomiokirkon käyttö sateenkaariparien vihkitilaisuuksiin sallittiin äänin 12 puolesta, 1 vastaan, yksi tyhjä. 

Tuomiokirkon varaus tehdään normaalisti Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän varauspalvelun kautta.

Tuomiorovasti Aulikki Mäkinen kertoo seurakunnan tiedotteessa olevansa todella iloinen sateenkaariparien ja heidän läheistensä puolesta. 

- Turun tuomiokirkon tilojen avaaminen on symbolisesti merkittävä askel kohti kaikkien ihmisten yhdenvertaisuutta, onhan se Suomen merkittävin kirkkorakennus. On kristillisen uskon mukaista, ettei kenenkään tarvitse näyttää ulospäin jotakin muuta kuin mitä hän on.

- Seurakunta päättää kirkon tilojen käytöstä, vihkimiskäytännöistä vastaa sen sijaan kirkolliskokous, sanoo Mäkinen.  

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Kirkolliskokous ei edelleenkään ole tehnyt päätöstä vihkimisen laajentamisesta samaa sukupuolta oleville pareille. Käytännössä vihkimisiä kuitenkin tapahtuu ja jokainen pari löytää vihkivän papin.

Åbo svenska församling päätti omalta osaltaan avata Tuomiokirkon sateenkaariparien vihkimisiin jo tammikuussa. Nyt tehty päätös selkiyttää suomenkielisen seurakunnan mukaan tilannetta. Myös Maarian seurakunta ja Kaarinan seurakunta ovat avanneet kirkkojensa ovet sateenkaariparien vihkimiselle.

Seurakuntien käytännöt eri puolilla maata eroavat toisistaan. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla monissa kirkoissa vihitään samaa sukupuolta olevia avioliittoon.

1 kommenttia

Pikku pikku hiljaa kirkkoaatekin on omaksumassa lähimmäisenrakkautta.

Turussahan kirkkoaatteen syystä taannoin tuomittiin kuolemaan kaksi, toisiaan rakastavaa miestä - taisivat olla pappilan renkimiespari; heidät hirtettiin ja roikotettiin Turun hirttomäellä. Joten syystäänkin uutisen rakennuksella nimitys tuomiokirkko.

Uutisessa tuomiorovasti sanoo: "On kristillisen uskon mukaista, ettei kenenkään tarvitse näyttää ulospäin jotakin muuta kuin mitä hän on."

Tuossahan hän valehtelee, sillä liki 700 vuotta Suomessakin kristityt tuomitsivat ihan omana itsenään olevia ihmisiä kuolemaan tai elinikäiseen vankeuteen, eli kun ihmiset olivat ihan tervehenkisesti, julkisesti alistumatta kristinuskomuksen pakkoharrastamiseen.

Jos tuolla tuomiokirkossa toisiaan rakastava miespari, joka rakastelee keskenään, niin tyrkyttääköhän kirkko heille raamatun, jossa julistetaan että "keskenään rakasteleva miespari on teollaan ansainnut kuoleman" ja sitä muuta kristillis-lähimmäisenrakkaudetonta vihapuhetta, mitä siellä totalitarismi-uskonnossa on.