Tamprereen Mixei-baarilla uudet omistajat - edessä muutto uuteen liiketilaan

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • Sami Mollgren
  • 1
Tampereen Mixei vuonna 2005 pride-tapahtuman aikaan Itsenäisyydenkadun varrella, jonne se oli muuttanut vuotta aiemmin.

Tampereella 32 vuotta toiminut hlbtiq+ -vähemmistöille suunnattua Mixei-yökerhoa pyörittävät nyt uudet yrittäjät.

Asiasta kertoo Yle verkkosivuillaan.

Tamperelainen pariskunta Väinö Kähkönen ja Joni Laukkanen on pyörittänyt ravintolaa maaliskuun alusta lukien. Kähkönen on ollut jo vuodesta 2017 yhtiön vähemmistöosakas. Mixein verkkosivuilla entinen toimistujohtaja Pauli Huhtala kertoi 28.2.2022 myyneensä kaikki omistuksessaan olleet ravintolan osakkeet ja samalla hän kiitti kaikkia kuluneista vuosista. 

Mixeillä on tulevaisuudessa edessä uusien tilojen etsiminen, mutta paikkaa aiotaan kuitenkin uudistaa pintapuolisesti. Ravintolan tulevasta muutosta ja uuden liiketilan etsinnästä kerrottiin alkuvuodesta 2020, kun tuli tietoon rakennuksen purkamisesta ja paikalle suunnitteilla olevasta uudesta kiinteistöstä. Mixein omistajien mukaan uutta tilaa etsitään jatkuvasti, mutta niitä on tarjolla niukasti. Moni taloyhtiö ei halua yökerhoa rakennukseen, sillä ne aiheuttavat usein esimerkiksi meluhaittaa.

Alkuaan Tampereen Seta avasi Mixein vuonna 1990 Otavalankadulle, josta se vuonna 2004 siirtyi nykyiseen toimipaikkaansa Itsenäisyydenkadulle. Mixei on Suomen vanhin samalla nimellä yhtäjaksoisesti toiminut "homobaari", vaikka sekin on vuosien varrella vaihtanut omistajaansa ja toimipaikkaansa. Tampereen Seta tunnetaan nykyään nimellä Sinuiksi ry.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ylen jutussa kerrotaan myös, että konseptia ollaan muuttamassa "homobaarista" enemmäkin "sateenkaari-yökerhoksi". Kähkönen perustelee tätä sillä, että termi homobaari on liian ennakkoluuloinen; "Meille ovat tervetulleita kaikki sateenkaaren alla kulkevat ja heidän tukijansa", sanoo Laukkanen.

Tampereen lisäksi erityisesti hlbtiq+ -vähemmistöille toimivia anniskeluravintoloita toimii myös Turussa ja Oulussa sekä Helsingissä useampiakin. Vuosituhannen alun huippuvuosista tällaisten paikkojen määrä on kuitenkin vähentynyt.

Mixei on nykyään Tampereen ainoa varsinainen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattu baari. Mixein kanssa Tampereella ovat kilpailleet vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä myös Pink -yökerho ja Blue Oyster -baari. Näiden lisäksi hlbti-vähemmistön biletapahtumia on järjestetty Yo-talolla.

1 kommenttia

Kuka muistaa Tampereella olleen Hospitaali baarin. Siellä oli muistaakseni sairaalasänky katossa. Ennen vuosituhannen vaihdetta se taisi olla pystyssä.