Nasa mahdollisesti vaihtamassa avaruusteleskoopin nimeä - James Webb oli asenteiltaan homokielteinen

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren
  • 1

Nasan edistyksellinen James Webb -avaruusteleskooppi ollaan lähettämässä avaruuteen syksyllä, joskin teleskoopin nimi saattaa muuttua.

Aiheesta kirjoittaa Nature-julkaisu ja Suomessa Yle.

Teleskoopin nimenmuutoksen syynä on se, että Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan johtajana 1960-luvulla työskennelleen James Webbin kielteiset asenteet homoja kohtaan ovat tulleet esiin. Teleskooppi nimettiin Webbin kunniaksi, koska juuri hänen aikanaan Nasa kasvoi rooliinsa avaruuden valloittajana.

Nimi-idean takana oli Nasaa vuosituhannen alussa johtanut Sean O'Keefe, joka antoi suunnitellulle huipputeleskoopille nimeksi JWST, James Webb Space Telescope - vaikka yleensä teleskoopit on nimetty merkittävien tutkijoiden mukaan.

Arkistoista on paljastunut tietoja, joiden mukaan Webb suhtautui homoseksuaalisiin alaisiinsa kielteisesti ja hänen aikanaan Nasasta erotettiin homoiksi paljastuneita ja epäiltyjä. Vastaava toiminta oli yleistä Yhdysvaltain hallintoelimissä. FBI pyrki suorastaan jäljittämään homoseksuaaleja. Puhutaan "laventelipelosta" ja kansallisarkiston löytyneiden dokumenttien perusteella Webb osallistui alivaltiosihteerinä aihetta käsitteleviin kokouksiin homovastaisessa projektissa, jota johti senaattori Joseph McCarthy.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nimenmuutosta vaativaan vetoomukseen on kerätty toistatuhatta allekirjoitusta.

Yhdysvaltain joissain elimissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin on suhtauduttu karsaasti näihin päiviin asti. Homoseksuaaleilta kiellettiin yhdysvaltain asevoimissa palveleminen toisen maailmansodan aikaan ja 1993 se muuttui Don’t ask, don’t tell (DADT, suom. älä kysy, älä kerro) -käytännöksi, joka puolestaan oli voimassa vuoteen 2011 asti. Transsukupuolisten oikeudesta palvella maan asevoimissa kiisteltiin vielä vuonna 2020, kun Donald Trump oli presidenttinä. 

1 kommenttia

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on päättänyt, että avarauusteleskoopin nimeksi jää James Webb ( https://yle.fi/uutiset/3-12128638 ). Nimeämiskysymyksestä vastaava Nasan nykyisen johtaja Bill Nelsonin vastaus toteaa, että "emme ole löytäneet todisteita, jotka olisivat peruste sille, että James Webb -avaruusteleskoopin nimi muutettaisiin".