Florida kieltää transnaisilta osallistumisen naisten urheilusarjoihin

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 1

Floridan kuvernööri Ron DeSantis allekirjoitti tiistiana lain, jolla kielletään transnaisten ja -tyttöjen osallistumisen koulujen urheilukilpailuissa naisten ja tyttöjen sarjoihin. Lain on määrä astua voimaan heinäkuun alussa.

Lain mukaan kilpailuihin osallistuvien on ilmoitettava henkilötodistukseen merkitty biologinen sukupuoli. DeSantis perustelee lakia kilpailujen rehellisyyden varjelemisella. Hänen mukaansa urheilussa toimitaan biologian ehdoilla, ei ideologian. 

Monet hlbti-järjestöt ja yhdenvertaisuusaktivistit ovat tyrmistyneet uudesta laista. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisuuden puolesta toimiva Human Rights Campaign (HRC) -järjestö on kritisoinut lakiuudistusta kovin sanoin ja se aikoo viedä lain oikeuteen.

Käytännössä lain katsotaan estävän transsukupuolisten lasten ja nuorten urheilumahdollisuudet koulussa. Lisäksi sen arvioidaan lisäävän transkielteisiä asenteita ja asettavan haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja nuorten turvallisuuden uhan alle.

Floridan lisäksi transnaisten osallistuminen naisten sarjoihin urheilussa on aiemmin kielletty Idahossa, Mississippissä, Arkansasissa ja Alabamassa. Yhteistä näille on hallinnon republikaanienemmistö.

Keskustelua transsukupuolisuudesta myös olympialaisissa

Toukokuussa keskustelu käynnistyi, kun uusiseelantilainen painonnostaja Laurel Hubbard varmisti paikkansa naisten joukkueessa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kansainvälinen olympiakomitea oli muokannut olympiapaikkaan vaadittavia kriteerejä koronapandemian peruttua karsintatapahtumia. KOK:n sääntöjen mukaan sukupuolensa miehestä naiseksi korjanneet voivat kilpailla naisten sarjoissa, kunhan heidän testosteronitasonsa ovat olleet raja-arvojen alla vähintään vuoden ajan ennen kilpailua. Testosteronitasojaan lääkkeiden avulla murrosiän jälkeen laskeneet kuitenkin tutkimusten mukaan säilyttävät voimantuottoon liittyvän edun, kertoo The Guardian. Jotkut urheilijat pitävät tilannetta epäreiluna.

Nyt 43-vuotias Hubbard kilpaili yleisissä luokissa ennen kuin kävi läpi sukupuolenkorjausprosessin vuonna 2012. Hubbard voitti MM-hopeaa vuonna 2017 ja Tyynenmeren kisojen mestaruuden vuonna 2019.

1 kommenttia

Transnaiset ei kuulu bio naisten sarjoihin. Biologia ja tutkimustieto todistaa, että transnaisilla on etu XX syntyneitä naisia kohtaan. Mut joo eihän tää nykyajan Gen Z sukupolven, sosiaalisen median taisteliat ymmärrä mitään muuta, kun keksityn uhriutumisen,