Epäily Latviassa: mies yritettiin polttaa hengiltä, taustalla homoviha

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 1
Miesten hoitoa ja kuntouttamista varten käynnistettiin pian keräys, Kuvassa Artis Jaunkļaviņš ja vakvavasti loukkaantunut Normunds Kindzulis. (kuvassa Facebookissa julkaistu avunpyyntöilmoitus)

Mies sai hengenvaarilliset palovammat, kun tämä oli kasteltu palavalla nesteellä ja sytytetty tuleen kotitalonsa rappukäytävässä. Keskiviikkoiltapäivänä esimerkiksi uutissivusto Delfi kertoi, että vakavasti loukkaantunut Normunds Kindzulis, 29, menehtyi saamiinsa palovammoihin. Teosta epäillyn naapurin on kerrottu esittäneen homovihamielisiä uhkailuja aiemmin. Toistaiseksi tapahtumien kulusta ei kuitenkaan ole varmuutta, eikä poliisi ole vahvistanut epäilyjä motiivin tai tekijän suhteen.

Asiasta on kertonut Tukumsin paikallinen media, maan muutkin tiedotusvälineet sekä uutistoimisto LETA. Tapaus on herättänyt laajaa huomiota maassa niin tavallisissa kansalaisissa kuin valtionjohdossakin, presidenttiä, pääministeriä ja muita ministereitä myöten. Latviassa on uutissivusto Delfin mukaan myös käynnistynyt keskustelu lakiuudistuksista, jossa tuotaisiin rikosten kansanryhmään liittyvä vihamotiivi lainsäädäntöön raskauttavana tekijänä.

Latvian television Panorama-ajankohtaisohjelmassa kerrottiin tiistai-iltana, että Tukumsissa epäillyn hyökkäyksen kohteeksi joutunut Kindzulis, 29, on aiemmin tuomittu tuhopoltosta ja että näiden tapausten käsittelyyn on liittynyt myös oikeuspsykiatrinen tutkimus. Sytyttämiseen oli käytetty palavaa kemikaalia. Lääketieteellisenä avustajana työskennelleen Kindzulisin on toisaalta kerrottu joutuneen aiemmin muuttaman Riiasta pois homovihamielisen uhkailun vuoksi. 

Alkuaan paikallinen pelastuslaitos kertoi viisikerroksisessa asuinrakennuksessa rappukäytävässä palaneen vaatteita, joista oli tullut runsaasti savua. Tiedoissa kerrottiin kahden ihmisen loukkaantuneen. Myöhemmin palossa lievemmin loukkaantunut kertoi sosiaalisessa mediassa olevansa Riiassa sairaalassa yritettyään pelastaa ystävänsä, jota kohtaan oli hyökätty kotitalon rappukäytävässä.

Miehen kertoman mukaan torstaina 22. huhtikuuta aamuyöstä hän oli kuullut asuinkumppaninsa avunhuutoja rappukäytävästä, ajatellen, että tätä hakattiin. Paikalle ehdittyään hän näki liekit. Ylle oli heitetty palavaa nestettä ja sytytetty palamaan. Erittäin vakavia palovammoja saanut uhri vietiin palovammojen hoitoon erikoistuneeseen sairaalaan Riikaan. Liekkejä asunnosta noutamansa huovan avulla sammuttanut mies sai myös palovammoja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Samassa asunnossa elävät miehet ja näiden ystävä olivat aiemmin joutuneet useasti samassa kerrostalossa asuvan miehen homovihamielisten uhkailujen kohteeksi. Uhkailusta oli ilmoitettu poliisille. Sosiaalisessa mediassa asiaa kommentoinut mies sanoo uhkailujen motiivina olleen niitä esittäneen mielikuvituksen ja homokielteisten asenteiden aiheuttamaa. Mies oli toistuvasti vaatinut asunnon jakavia miehiä muuttamaan pois.

- Olimme kertoineet näistä uhkauksista poliisille ja naapurin työpaikalle, mutta tähän ei reagoitu. Meidän oli odotettava, että joku pahoinpidellään tai tapetaan, sanoi toinen uhriksi joutunut paikalliselle Neatkarīgās Tukuma Ziņas -julkaisun mukaan.

Lievemmin tapauksessa loukkaantui Artis Jaunkļaviņš, 23, jota on myös haastateltu tiedotusvälineissä.

Sairaalavuoteelta haastateltu Jaunkļaviņš kertoo Delfi-uutissivustolle aiemmista uhkauksista ja myös väkivaltaisista hyökkäyksistä. Jaunkļaviņšin mukaan Kindzulisilla oli aiemmin ollut erimielisyyksiä työyhteisönsä piirissä. Tekijäksi epäilty oli Jaunkļaviņšin mukaan uhkaillut sillä, että poliisiin yhteyksiä omaava isänsä puuttuisi asioihin. Kun epäillylle tekijälle oli selvinnyt Kindzulisin ja Jaunkļaviņšin vuokraavan yhdessä asuntoa, alkoi homovihamielinen toiminta ja väkivallalla uhkailu. Samalla alkuperäinen konflikti unohtui.

Jaunkļaviņš myös kertoo Kindzulisin palanneen kohtalokkaana yönä kotiin naispuolisen ystävänsä luota. Delfi on haastatellut myös tätä ystävää, joka kertoi yhteisen lomamatkan suunnittelusta. Jaunkļaviņš myös ottaa esille poliisin alussa esittämän oletuksen itsemurhasta ja kumoaa tällaisen oletuksen. Läheisestä myymälästä tiedetään myös ostetun polttoainetta tapahtuneen aikoihin, ja ostajan kerrotaan tallentuneen valvontakameran kuviin. 

Tukumsin alueen poliisilaitos vahvistaa, että kaksi ihmistä on saanut palossa vammoja, ja että rikostutkinta on käynnistetty tapauksen olosuhteiden selvittämiseksi. Aiempiin uhkauksiin liittyviin kysymyksiin poliisi sanoo, että marraskuussa 2020 on tehty ilmoitus, mutta tietojen tarkistamisen jälkeen oli päätetty, että rikostutkintaa ei aloiteta. Poliisia on Jauns.lv-julkaisun mukaan syytetty välinpitämättömyydestä, ja parhaillaan selvitetään aiempaan ilmoitukseen liittyen tehtyjä ratkaisuja. Poliisin mukaan sen suhteen ei kuitenkaan ole aihetta epäillä tapahtuneen rikosta. 

Poliisista kerrotaan, että meneillään olevan tutkinnan vuoksi ei torstaiyönä epäselvissä olosuhteissa tapahtuneesta voida antaa vielä tarkempia kommentteja. Poliisi ei ole vahvistanut, että nyt tapahtuneella olisi yhteyttä aiempaan häirintään. Poliisi on tuonut esiin myös itsemurhan mahdollisuuden. 

Noin 20 000 asukkaan Tukums sijaitsee 60 kilometriä Riiasta länteen.

Paikallinen hlbti-järjestö Mozaika tuomitsee epäillyn homovihamielisen hyökkäyksen ja vaatii välitöntä reagointia viranomaisilta. Järjestön mukaan tällaiset hyökkäykset ovat tulosta joidenkin poliitikkojen ja toimijoiden vihaperustaisesta politiikasta ja käytännöistä. Järjestö on vaatinut aiempien homovihamielisten tekojen selvittämistä.

Tehdyissä selvityksissä on havaittu, että Latviassa asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan kuuluvat Euroopan unionin kielteisimpiin.

Päivitys 28.4.: Lisätty tietoja uhrin aiemmasta tuomiosta. Lisätty iltapäivällä tieto uhrin menehtymisestä.

1 kommenttia

Hirveää - ihan vaikea kuvitella raakuutta, millä hyökkäys tehty.
Toivottavasti poliisin kohdalla eivät mitkään mahdolliset homovihamieliset asenteet aja tutkinnan yli. Tätä on nyt seurattava kansainvälisesti.