Hiviä ennaltaehkäisevä prep-lääkitys muuttumassa maksuttomaksi - HivPoint pitää muutosta merkittävänä edistysaskeleena

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • -
  • 2

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi tiedotteessaan 30.12.2020, että uusi asiakasmaksulaki on vahvistettu ja se astuu voimaan 1.7.2021. Uusi laki laajentaa palvelujen maksuttomuutta ja kohtuullistaa maksuja.

Asiasta kerrotaan HivPointin verkkosivuilla.

HivPoint pitää muutosta merkittävänä edistysaskeleena ja odotettuna parannuksena hivin ennaltaehkäisyssä, kun hiviä ennaltaehkäisevä prep-lääkitys muuttuu maksuttomaksi.

Prepin maksuttomuus edistää sen saatavuutta ja hivin ennaltaehkäisyä

Prep on ollut Suomessa saatavilla keväästä 2019. Tutkimusten ja vuosien käyttökokemusten perusteella prep oikein käytettynä antaa erittäin tehokkaan suojan hiv-tartuntaa vastaan. Joissain maissa prep on ollut käytössä jo lähes 10 vuotta ja kaikkialla, missä prep on otettu käyttöön, sen on todettu vähentävän uusia hiv-tartuntoja. Prepin käyttö on yleistynyt myös Suomessa seksuaalisesti aktiivisten ja korkeassa hiv-riskissä olevien keskuudessa.  

Tälle hetkellä Suomessa prep-lääkitys maksaa käyttäjälle edullisimmillaan 59 euroa / 30 tablettia. Nykyinen kuukausihinta on useille käyttäjille kohtuullinen. HivPoint kuitenkin muistuttaa, että prepin tarvitsijoissa on myös pienituloisia, joille hinta on liian korkea. Osa käyttäjistä on reseptin saamisen jälkeen siirtänyt aloitusta, koska rahaa lääkkeeseen ei ole ollut ja osa myös käyttää prepiä säästäen, eli he itse arvioivat, milloin seksitilanteeseen liittyy kohonnut hiv-riski ja milloin ei. Hivpoint arvioi, että prepin maksuttomuus tulee edistämään merkittävästi sen saatavuutta ja hivin ennaltaehkäisyä. Se asettaa myös prepistä hyötyvät tasa-arvoisempaan asemaan. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hivpointin blogissa käsiteltiin joulukuussa prepin saatavuuteen liittyviä haasteita. 

Hoitokäytännöt saattavat muuttua, kun prep-lääkitys muuttuu maksuttomaksi

Suurin osa prepin käyttäjistä on Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella, mutta prep-lääkityksestä hyötyviä on lähes kaikkialla Suomessa. 

Prepin hoitokäytännöt vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin. Kaikissa sairaanhoitopiireissä on kuitenkin valmiudet aloittaa lääkitys. Prepin maksuttomuus tulee todennäköisesti vaikuttamaan näihin käytäntöihin. 

2 kommenttia

Tämä on viisas päätös. On paljon halvempaa ehkäistä tauteja ennalta kuin hoitaa niitä tartunnan ja sairastumisen jälkeen.

Tässä linjassa ovat esimerkiksi päätökset jakaa neulahuumeiden käyttäjille puhtaita ruiskuja.

Vankiloissa jaetaan ilmaisia kondomeja vangeille heidän ollessaan siellä kiven sisässä. Vankilomalle lähtijä saa ilmaisen kondomipakkauksen mukaansa.

Aivoinfarkti on erittäin vakava ja kallis hoidettava. Aivoinfarktin saa vuosittain noin 18 000 suomalaista. Yhtenä syynä voi olla sydämen eteisvärinästä seurannut veren hyytyminen ja aivoverisuonen tukkeutuminen.

Aivoinfarktia estetään riskiryhmiin kuuluville annetulla veren ohennukseen tarkoitetulla lääkityksellä. Kalliistakin aivoinfarktin estoon tarkoitetuista lääkityksistä yhteiskunta (KELA) korvaa merkittävän osa.