Eheytystoiminnan vahingollisuus hahmotetaan yhä laajemmin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 4

Tieteen piirissä eheytyshoitojen vahingollisuudesta on jo pitkään vallinnut laaja yhteisymmärrys. Yhä useammin myös uskonnollisissa piireissä eheytystoiminnan vahingollisuus nostetaan esiin ja toimintaa halutaan kiellettäväksi.

Joulukuun puolivälissä uutiskanava CNN kertoi satojen uskonnollisten johtajien liittyneen eheytystoiminnan kieltämistä vaativiin voimiin. Yli 370 asiaa koskevan julkistuksen allekirjoittanutta uskonnollisten yhteisöjen voimahahmoa kymmenistä eri maista ja useista uskontokunnosta tukevat eheytystoiminnan kieltämistä.

Eheytysterapia

Nimillä eheytysterapia, muutosterapia tai konversioterapia tunnettujen menetelmien tarkoituksena on muuttaa henkilön seksuaalista suuntautuneisuutta tai sukupuolen kokemusta.

Esimerkiksi rukoilua sisältävää terapointia harjoitetaan pääasiassa seksuaalisen ja sukupuolen moninaisuuden torjuvissa uskonnollisissa yhteyksissä. Tahdonalaisen tai päämäärähakuisen muutoksen ei kuitenkaan tiedetä olevan mahdollista, vaan kyse on oman identiteetin osan torjunnasta. Epäonnistuneiden muutosyritysten on havaittu aiheuttavan mielenterveydellisiä ongelmia.

Joissain tapauksissa alaikäiset ovat joutuneet homoseksuaalisuuteen tai sukupuolen moninaisuuteen kielteisesti suhtautuvien vanhempiensa vaatimana tällaisten hoitojen pariin.

Uskonnollisten ryhmien lisäksi eheytyshoitoja saattavat antaa myös jotkut lääkärit sellaisissa tapauksissa, joissa potilas kokee syystä tai toisesta ahdistuneisuutta seksuaalisen suuntautuneisuutensa vuoksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Eheytyshoitoja on kielletty eri puolilla maailmaa, esimerkiksi joissain Yhdysvaltain osavaltioissa, mutta EU:n alueella toistaiseksi vain Saksassa, Maltassa ja joillain Espanjan alueilla. Ranskassa ja Isossa-Britanniassa eheytyshoitojen kriminalisoinnista keskustellaan.

Heinäkuussa kerrottiin, että sosiaalisen median jätit Instagram ja Facebook kieltävät eheytysterapian markkinoinnin.

Aihe esillä Suomessakin

Suomessa eheytysterapiaa on tarjonnut erityisesti kristillistaustainen Elävät Vedet ry, joka aiemmin tunnettiin nimellä Aslan ry.

Suomessa on puhuttu ns. puoskarilain laatimisesta, jolla suitsittaisiin ns. uskomushoitoja. Vuonna 2019 aloittanut Rinteen hallitus ja pääministerivaihdoksen jälkeen jatkava nykyinen hallitus viittaa hallitusohjelmassa uskomushoitoja koskevaan selvittelyyn. Toistaiseksi mahdollisista suunnitelmista ei ole tarkempaa tietoa.

Esimerkiksi Kokoomuksen, SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden piiristä on vaadittu eheytyshoitojen kieltämistä.

Päivitys 21.12. klo 10.10: korjattu mainintaa hallitusohjelmasta.

4 kommenttia

"Kesän alussa työnsä aloittanut uusi hallitus viittaa hallitusohjelmassa uskomushoitoja koskevaan selvittelyyn."
Viitataanko tässä nyt vuoden 2019 kesällä aloittaneeseen Antti Rinteen hallitukseen, jonka taival puoli vuotta myöhemmin katkesi kuin kananlento?
Itse asiassa viittaus on siihen. Asiahan pitää korjata. Yhtä kaikki, nykyisen hallituksen ohjelmassa tämä(kin) asia on yhä kyydissä.