Homoviha Tsekin puoluekartalla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Aamun teemana Tsekin tilanne. Tsekkiä on jo ehditty pitää uuden Keski-Euroopan valopilkkuna. Turistit löysivät Prahan 1990-luvulla. Kaupungissa on gay-baareja, ja netin monet nuoret pornomallit löytyivät Tsekistä sosialismin kaatumisen jälkeen. Maassa on jo rekisteröityjä homoliittoja.

Kaiken tämän jälkeen oli yllätys, että Tsekin Brnossa uusnatsit iskivät kesäkuun 28. päivänä gay-paraatin kimppuun. Äärioikeistolaiset puolueet ovat ilmoittaneet luopuvansa väkivallasta, mutta homoja vastaan toimitaan edelleen. Poliisi käytti 150 uusnatsia vastaan kyynelkaasua. Kymmenet ihmiset loukkaantuivat. Pride-kulkueessa oli mukana vihreitä edustava ihmisoikeusministeri Dzamila Stehliková. Hallituksen muodostavat vihreät, demokraattinen kansalaispuolue (ODS) ja kristillisdemokraatit (KDU-CSL). Vihreät yrittävät profiloitua ihmisoikeuspuolueeksi, mutta ongelmana on se, että he ovat mukana uusliberalistisessa hallituksessa. Esim. kristillisdemokraattien puheenjohtaja Jiri Cunek tunnetaan rasistisista puheistaan.

Useimmat Tsekin parlamentin puolueet torjuivat osallistumisen pride-kulkueeseen. Mutta uusnatsien hyökkäystä tuki puoliavoimesti kaksi puoluetta, jotka ovat oppositiossa: Tsekin kansallispuolue ja Työväen puolue.

***

Tsekin kansallispuolue on pieni, hyvin organisoitunut ryhmä, jolla on hyvät rahoituslähteet. Puolueen sanomalehti on hyvä, mainonta ammattimaista ja julisteet laadukkaita. Esikuvina ovat ranskalainen Front National ja italialainen Alleanza Nazionale. Puoluetta johtaa 31-vuotias naisekonomi. Hän on sympaattinen ja kaunopuheinen. Puolue yrittää luoda mielikuvan vakavasti otettavasta konservatiivisesta puolueesta. Puolue kutsui ihmisiä vastamielenosoitukseen pride-paraatia vastaan, mutta virallisesti torjui puheet väkivallasta. Puolue tukee presidentti Vaclav Klausia ja tämän euroskeptistä linjaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Puolue tukee myös viime vuoden lopulla perustettua puolisotilaallista kansalliskaartia, Nationale Gardea. Vaikka kaarti onkin aseistamaton, se toimii sotilaallisesti. Sen tehtäväksi on määritelty kansalaisten suojeleminen homoseksuaaleilta. Homot leimataan assosiaalisiksi. Juutalaiset ja mustalaisjärjestöt ovat protestoineet kaartin perustamista vastaan.

***
Toinen puolue, joka osallistui homoparaatia vastustaviin mielenosoituksiin, on Työväen puolue. Se on äärioikeistolainen, uusnatsipuoluetta muistuttava organisaatio. Puolueen harjoittama politiikka on hyvin äärimmäistä. Se on lähtöisin republikaaneista. Se yrittää saada ääripolitiikalleen kannattajia työväestön keskuudesta. Erityisen hyvin se on onnistunut Pohjois-Böömin alueella. Yhteistyökumppanina ovat olleet Böömin ja Määrin kommunistit.

Työväen puoluekin on ilmoittanut, että väkivalta ei kuulu puolueen ohjelmaan. Ainoa järjestö, joka on suoraan ilmoittanut osallistuneensa väkivaltaisuuksiin, on Kansallinen vastarinta-järjestö. Siinä on militantteja ryhmiä, jotka itse asiassa muodostavat Työväen puolueen nuoriso-organisaation.

Sisäministeri on vihjannut, että työväen puolue kiellettäisiin, koska liikutaan lain tuolla puolen. Nyt odotellaan vain, milloin tulee vastaan ns. "viimeinen pisara".

(Lähteenä Jungle World)

2 kommenttia

Miksi homoparaatien kimppuun hyökkäillään?


Tilanne on selvästi uusi ja hämmentävä. Esim. Budapestissa marssittiin vuosikausia ilman häiriöitä ja nyt yhtäkkiä siellä on Euroopan pahimmat iskut homoparaatia vastaan.

Bulgariassa 150 HLBTI-ihmistä halusi marssia samalla tavalla kuin koko läntisessä maailmassa, ja yhtäkkiä 60 oikeistoradikaalia hyökkäsi kimppuun. Hyökkääjien mukana oli Bulgarian kansallisen unionin johtaja Boyan Rasate. Hänen puolueensa kiihotti viikkojen ajan homovastaisuuteen: "Ole suvaitsematon, ole normaali". Poliisi oli valmistautunut, ja pahemmat seuraukset vältettiin. Poliisi pidätti rauhanhäiritsijöitä, mukana Boyan Rasate. Kukaan ei loukkaantunut, ja homosivustolla kerrottiin, että "Bulgaria on päässyt rauhanomaisten läntisten demokratioiden joukkoon".

Länsi-Euroopan ja itäisen Euroopan maiden ero paljastuu selkeimmin homokysymyksessä. Itäisessä Euroopassa homoparaatit ovat saaneet liikkeelle uusfasistiset mellakoijat.

Homoliitot on tähän mennessä hyväksytty Tsekissä, Sloveniassa ja Unkarissa. Puolassa, Romaniassa ja Bulgariassa sellaisesta ei ole puhettakaan. Mutta esim. Unkarissa juuri tämä uudistuspolitiikka on saanut uusfasistit liikkeelle. Kymmenen vuotta on marssittu homoparaateissa kaikessa rauhassa, mutta nyt tuli muutos. Yhtenä syynä on Unkarin yleispolitiikka. Sosialistien vähemmistöhallitus on jatkuvassa kriisissä ja se vahvistaa nationalistisia voimia.

Venäjä on oma lukunsa. Kaikki homoparaatit on kielletty, ja oikeudenkäynnit kulkevat viranomaisten toivomalla tavalla. Valitukset eurooppalaisessa tuomioistuimessa viipyvät.

Itäisessä Euroopassa vain pieni joukko on valmis väkivaltaan. Mutta homofobia on syvällä kansan mielissä. Eurobarometri osoittaa vahvasti eron Euroopan vanhojen ja uusien demokratioiden välillä. Läntisessä Euroopassa hyväksytään esim. ajatus homosta tärkeässä poliittisessa virassa. Itäisessä Euroopassa sellainen ajatus torjutaan jyrkästi.

Süddeutsche Zeitungin haastattelussa saksalainen kansanedustaja Volker Beck pitää homovihan syynä usein uskonnollisia tuntemuksia. Kirkot ovat kertoneet, että Jumala ei ole halunnut homoja. Lisäksi homoja pidetään vaarana perheelle. "Terve kansakunta " ei hyväksy homoja. Ja lisäksi homoista tiedetään hyvin vähän. Sosialismin aikaan asiasta ei voinut puhua julkisesti. Yhteiskunnallinen tilanne vielä ruokkii homovihaa. Mellakoijat ovat usein niitä, jotka eivät ole mitenkään hyötyneet yhteiskuntien modernisoitumisesta.
vaeltaja2006 kirjoitti: "Yhteiskunnallinen tilanne vielä ruokkii homovihaa. Mellakoijat ovat usein niitä, jotka eivät ole mitenkään hyötyneet yhteiskuntien modernisoitumisesta."

Tulihan se sieltä!
Hlbt-ihmiset nähdään yhteiskunnan lellipentuina etenkin jos noissa maissa on sama namusetalainen tapa esitellä korskeasti omaa hyvinvointia kuin Suomessakin. Sitä tietysti lisää se, että joku Soros pitää Prideä avaimena yhteiskunnan avoimuuteen, eli alttiuteen joutua kapitalistien riiston kohteeksi.

Paremmin tietämättömät ihmiset haluavat kaivaa esille arkeologiset homofobiset aatteet ikään kuin kelloa voisi kääntää taaksepäin: kommunismin, kristinuskon ja fasisimin, jotka ovat kaikki vaihtoehtoja toisilleen, mutta kaikki johtavat samaan lopputulokseen - feodalismiin.

Asia mitä minä en tajua on se, että tuollaiset riidanhaastajat useimmiten hyökkäävät sellaisten hlbt-ihmisten kimppuun jotka eivät myöskään ole hyötyneet yhteiskunnan "modernioitumisesta". Pitkään olen ollut tietoinen, että luokkasodan rintamalinja kulkee sateenkaariväen keskeltä. Tekisi mieli paiskata kättä kaikkien muiden päähänpotkittujen kanssa, mutta autoritaaristen hokemien ihailu sokaisee heidät luokkasolidaarisuudelta.

Minusta on pitkään tuntunut, että "ääri" onkin vain "ääri" kulloinkin vallitsevan poliittisen pakkomielteen näkökulmasta, joka on ajanut ääret itsestään hajalle joka suuntaan niin kuin intiaanit reservaatteihinsa ja jos "ääret" koottaisiin yhteen, huomaisimme kaikki ymmärtävämme toisiamme erilaisesta suhtautumisesta auktoriteetteihin huolimatta.

Yhdysvalloissa vuorilla onkin mielenkiintoista, kun yhdessä liikkeessä yhdistyvät anarkoindividualismi, natsismi sekä usko Raamattuun.

(Mitä "modernisoitumista" on se, että palataan pakkotyöhön ja nälkäpalkalla tekemään työtä piikana ja renkinä rikkaille?)