Psyke ry:n ensimmäinen sosiaalisihteeri on kuollut

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Vain harvat muistavat Psyke ry:n ensimmäisiä vuosia. Psyken kerhotila oli Kapteeninkadulla kellarissa. Puheenjohtajana oli Jorma Elovaara, sosiaalisihteerinä Liisa Helimäki-Moberg. Liisa Helimäki-Moberg on kuollut vuonna 2020 toukokuun lopulla 72-vuotiaana.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Liisa Helimäki-Moberg oli kotoisin Virroilta. Isä oli maanviljelijä, äiti kansakoulunopettaja. Liisa valmistui teologian maisteriksi 1973. Samana vuonna hän sai presidentti Urho Kekkoselta erivapauden opettaa evankelis-luterilaista uskontoa.

Liisa Helimäki-Moberg teki monia radio-ohjelmia Yleiradioon. "Kirkko näinä päivinä" -ohjelmissa käsiteltiin heikompiosaisten asioita, ja se synnytti kitkaa kirkon suuntaan. Hän erosi 1970-luvun vaihteessa evankelis-luterilaisesta kirkosta ja liittyi 1978 roomalaiskatoliseen kirkkoon. Myöhemmin hän kirjoitti monia tietokirjoja, joissa käsiteltiin mm. kirkon toimintaa.

Jo nuorena opiskelijana hän halusi toimia sosiaalisen tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Kun Jorma Elovaara vuonna 1969 perusti keskusteluseura Psyke ry:n, hän halusi yhdistyksen sosiaalityöntekijäksi heteroseksuaalin teologin. Siinä toimessa Liisakin oli myötävaikuttamassa homoseksuaalisuuden poistamiseen rikoslaista vuonna 1971.

Myös Liisan puoliso Risto Moberg oli mukana Psyken toiminnassa alusta alkaen. Myöhemmin Risto Moberg on toiminut alusta alkaen myös MSC Finlandissa ja ollut toimittamassa Prätkäposti-lehteä. Hän on edelleen aktiivinen MSC:n jäsen.

Kuva 96-lehdestä: vuoden 1969 numerossa 4 sivulla 29 on tumma kuva Kapteeninkadun toimistosta. Siinä on "neiti Roos" eli oikeammin Liisa Helimäki-Moberg toimisto- ja postitustyössä. 96-lehtiä postitettiin ympäri Suomea.

1 kommenttia

Kevyet mullat, mutta on vain osoitettava suurta kunnioitusta ja arvostusta hänen kaltaisilleen puurtajille ja umpihangessa tarpojille, jota ovat saaneet omalla työllään aikaiseksi sen, missä me nyt saamme elää ja toimia. KIITOS!!!