Alankomaat luopuu sukupuolimerkinnästä henkilöpapereissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Alankomaat luopuu sukupuolen merkitsemisestä henkilötodistuksiin lähivuosina, oletettavasti vuonna 2024 tai 2025. Koulutus- ja kulttuuriministeri Ingrid van Engelshovenin mukaan tieto on tarpeeton. Passiin sukupuolitieto kuitenkin jää, sillä asiaa koskevat Euroopan unionin määräykset.

Alankomaissa hlbti-järjestöt ovat ilmaisseet tyytyväisyytensä sukupuolimerkinnän poistamisesta. Järjestöjen yhteisessä julkilausumassa todetaan kyseessä olevan suurenmoisen uutisen niille, joille sukupuolikategoriat henkilöpapereissa aiheuttavat jokapäiväisessä elämässä ongelmia. Uutinen todettiin hyväksi myös kaikille, jotka uskovat siihen, ettei alushousujen sisältö ole hallituksen tai viranomaisten asia.

Nykyisin merkintä juridisesta sukupuolesta nähdään yhä useammin merkityksettömänä asiana, josta ei ole suurta hyötyä esimerkiksi henkilöllisyyden todentamisen apuna. Toisaalta sukupuolivähemmistöihin kuuluvien tai olemukseltaan sukupuolistereotypioista eroavat voivat joutua nöyryyttäviin tilanteisiin asiaan huomiota kiinnittävän henkilön oletusten vuoksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Esimerkiksi Saksassa henkilöllisyystodistuksissa ei ole sukupuolimerkintää. Suomessa keskustellaan henkilöllisyystunnusten muuttamisesta muotoon, josta ei käy ilmi sukupuolta. Nykyisin suomalaisen henkilötunnuksen toiseksi viimeisen merkin (numeron) parillisuus tai parillisuus kertoo juridisen sukupuolen.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!