Andorra suunnittelee samaa sukupuolta olevien avioliittojen sallimista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Pyreneillä Espanjan ja Ranskan välissä Pyreneillä sijaitsevassa 80 000 asukkaan Andorran ruhtinaskunnassa suunnitellaan samaa sukupuolta olevien avioliittojen sallimista.

Maan hallituksen muodostavat demokraatit, liberaalipuolue ja kansanpuolue esittelivät 10. maaliskuuta asiaa koskevan lakialoitteen. Lakimuutos pyritään viemään läpi muutamassa kuukaudessa.

Andorrassa samaa sukupuolta olevia pareja koskeva parisuhdelaki tuli voimaan vuonna 2014. Oikeusvaikutuksiltaan se on yhdenvertainen adoptio-oikeuksineen eri sukupuolta olevien suhteisiin rajatun avioliiton kanssa. Nyt tarkoitus on tuoda kaikki parisuhteet yhden instituution alle ja päättää "erillinen mutta yhdenvertainen" käytäntö.

Maailman pienimpiin valtioihin kuuluvassa Andorrassa samaa sukupuolta olevien suhteet ovat olleet laillisia vuodesta 1791 ja suojaikäraja 14 vuotta koskee sekä eri- että samaa sukupuolta olevien välisiä suhteita. Seksuaalivähemmistöjä suojaavat syrjintäsuojalait otettiin käyttöön vuonna 2005, jolloin myös tunnustettiin samaa sukupuolta olevien parisuhteet avosuhteina.

Sukupuolivähemmistöihin kuuluvia koskevaa syrjintäsuojaa ei ole, eikä transsukupuolisen ole mahdollista vahvistaa juridista sukupuoltaan.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!