Tanskalais-ruotsalaistutkimus: itsemurhaluvut laskeneet yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden myötä

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren

Samaa sukupuolta olevan kanssa parisuhteessa elävien itsemurhaluvut ovat tutkimuksen mukaan laskeneet merkittävästi sekä Ruotsissa että Tanskassa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden tultua voimaan.

Journal of Epidemiology and Community Health -julkaisussa julkaistusta tutkimuksesta kertoo uutistoimisto Reuters. Asiasta on kirjoittanut myös The Guardian ja Suomessa Helsingin Sanomat.

Tanskan itsemurhien ehkäisyn tutkimuslaitos ja Tukholman yliopiston tutkijat vertailivat samaa ja eri sukupuolta olevien parisuhteiden itsemurhalukuja aikajaksoilla 1989-2002 ja 2003-2016. Tutkijat havaitsivat samaa sukupuolta olevien suhteissa itsemurhalukujen laskeneen 46 prosenttia ja eri sukupuolta olevien suhteissa 28 prosenttia.

Tanskalais-ruotsalaista tutkimusta vetänyt Annette Erlangsen Tanskan itsemurhien ehkäisyn tutkimuslaitoksesta toteaa uutistoimisto Reutersille avioitumisen suojaavan itsemurhalta.

- Samaa sukupuolta olevien avioliiton laillistaminen ja muut tukea lisäävät lakihankkeet saattavat vähentää seksuaalivähemmistöjen kokemaa häpeän leimaa, arvioi Erlangsen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tanskassa samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustettiin ensimmäisenä maailmassa vuonna 1989, kun sikäläinen parisuhdelaki astui voimaan. Ruotsi seurasi kuusi vuotta myöhemmin. Ruotsissa avioliittolaki muuttui yhdenvertaiseksi vuonna 2009 ja Tanskassa vuonna 2012. Suomessa parisuhdelaki tuli voimaan keväällä 2002 ja yhdenvertainen avioliittolaki Pohjoismaista viimeisenä keväällä 2017. Samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton 27 maailman maassa, näistä 16 on Euroopassa.

Seksuaalivähemmistöihin kuuluvien itsemurhaluvut ovat laskusta huolimatta tutkijoiden mukaan yhä huolestuttavan korkeat, samaa sukupuolta olevien parien kohdalla kaksinkertaiset eri sukupuolta oleviin pareihin verrattuna. Myös siviilisäätyyn katsomatta homoseksuaalisten ihmisten itsemurhaluvut ovat kuitenkin yhä heteroseksuaaleja korkeammat.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten itsemurhariski on vuonna 2018 julkaistun tutkimusyhteenvedon kolminkertainen vähemmistöön kuulumattomiin verrattuna. Yhteenveto koski kymmenessä maassa toteutettua 35 tutkimusta.

Alkuvuodesta 2017 Yhdysvalloissa julkaistun tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden ja teini-ikäisten itsemurhayritysten määrän vähenemisen välillä on yhteys. Tuolloin arvioitiin itsemurhayritysten vähenemisen syyksi yhdenveroisten oikeuksien saamisen antaman mahdollisuuden suhtautua toiveikkaammin tulevaisuuteen, samoin ympäristön asenteet ovat saattaneet muuttua näitä nuoria kohtaan myönteisemmäksi.

Useissa selvityksissä on käynyt ilmi, että sukupuolivähemmistöihin kuuluvien itsemurhariski on vielä sukupuolivähemmistöihinkin kuuluvia korkeampi. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!