Naisparin ero-ongelmat ensimmäisen avaruudessa kenties tapahtuneen rikoksen taustalla

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren

Nasan astronautin epäillään tutkineen aviopuolisonsa pankkitiliä luvatta avaruusasemalta.

The New York Times -lehden uutisoimasta asiasta kertoi Suomessa ensin MTV.

Nasa tutkii onko astronautti Anne McClain syyllistynyt identiteettivarkauteen ja aviopuolisonsa yksityisten pankkitietojen luvattomaan tarkasteluun.

Puoliso Summer Wordenin epäilykset heräsivät, kun hänen avaruusasemalla ollut vaimonsa näytti tietävän hämmästyttävän tarkasti hänen rahankäyttönsä. Worden selvitti pankilta, mistä hänen verkkopankkitililleen oli kirjauduttu - ja jäljet johtivat NASA:n verkkoon.

McClainin puolustusasianaja puolestaan on kertonut, ettei tilin tutkimisen myöntänyt McClain koe tehneensä mitään väärää, vaan huolehtineesa perheen raha-asioista ja parin kasvattaman lapsen hoitomaksuista. Hänen mukaansa suhteen aikana perheen talousasioista huolehtineella McClainilla oli lupa Wordenin verkkopankin käyttöön, eikä missään vaiheessa olisi tullut esiin, että tästä käytännöstä olisi pitänyt luopua.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kuuden kuukauden komennuksella ollut McClain palasi avaruusasemalta maan pinnalle kesäkuussa 2019. Nasan suunnittelema kokonaan naisista koostunut avaruuskävely perutettiin McClainin ollessa asemalla. Syynä historiallisen tapauksen peruuttamiselle oli se, että sopivan kokoisia avaruuspukuja ei ollut tarpeeksi. Nasa on kiistänyt väitteen siitä, että avaruuskävelyn peruutus olisi liittynyt nyt ilmi tulleeeseen tapaukseen.

Mikäli rikoksen todetaan tapahtuneen, on kyse tiettävästi ensimmäisestä avaruudessa tapahtuneesta rikoksesta. Eri maiden yhteiskäytössä olevalla kansainvälinesellä avaruusasema ISS:llä noudatetaan kunkin asukkaan kotimaan lainsäädäntöä.

Yhdysvaltain ilmavoimien tiedusteluviranomaisena aiemmin työskennellyt Worden oli jättänyt avioerohakemuksen vuonna 2018, ja meneillään on vuoden ajan ollut avioeroprosessi sekä huoltauuskiista. Pari meni naimisiin vuonna 2014. Worden oli synnyttänyt pojan ennen kuin pari tapasi. McClain olisi halunnut vahvistaa pojan huoltajuuden, mutta Worden vastusti asiaa. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!