Venäjällä sateenkaariperheiden asema käy tukalammaksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Kreml, Moskova, Venäjä

Venäjällä on nostettu syyte sosiaalityöntekijöitä kohtaan, jotka olivat tekemisissä samaa sukupuolta olevan parin adoption kanssa vuonna 2010.

Moskovalaisia sosiaalityöntekijöitä epäillään laiminlyönneistä, koska adoptoitujen poikien on annettu elää tällaisessa perheessä. Rangaistukseksi he voivat saada sakkoja tai yhteiskuntapalvelua.

France24-sivuston mukaan uutistoimisto Interfax kertoo, että tapaus on ensimmäinen laatuaan.

Toistaiseksi asia ei koske suoraan perhettä, mutta jos sosiaalitekijöiden todetaan syyllistyneen rikokseen, voi päätös hlbti-aktivistien arvion mukaan johtaa jopa adoption mitätöimiseen. Adoptoidut pojat ovat jo ehtineet teini-ikään, ja perhe on sitä avustavan hlbti-järjestö Vyhodin lakimiehen mukaan vakiintunut, eikä adoption purkamista voi hyväksyä. Järjestö katsoo tarpeelliseksi suojella perhettä valtion mahdollisilta toimenpiteiltä.

Venäjä on kieltänyt adoptiot maihin, jotka sallivat samaa sukupuolta olevien väliset avioliitot. Venäjällä ei kuitenkaan ole sellaista lakia, joka kieltäisi venäjällä elävien samaa sukupuolta olevien parien adoptiot tai yhden henkilön nimeämisen adotiovanhemmaksi. Venäjä ei tunnusta millään tavoin samaa sukupuolta olevien parisuhteita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tutkintalautakunta syyttää vuonna 2013 hyväksytyn ns. homopropagandalain perusteella lapset adoptoinutta homomiestä "ei-perinteisten arvojen propagoimisesta" alaikäiselle, ja se "johtaisi vääristyneisiin ajatuksiin perhearvoista, vahingoittaisi heidän terveyttään sekä moraalista ja hengellistä kasvua". Saman lain perusteella estetään myös asiallisen tiedon julkaiseminen hlbti-vähemmistöistä ja kielletään esimerkiksi pride-tapahtumia.

Vyhod-järjestön lakimiehen mukaan psykiatri katsoo lasten kehittyvän täysin normaalisti.

Sateenkaariperheet ry puolestaan toteaa torstaina Facebookissa julkaisemassaan viestissä, että tapaus näyttää lisänneen sateenkaariperheisiin kohdistuvaa kielteistä kommentointia.

Järjestö nostaa esiin myös Suomen turvapaikkapolitiikan. Se kritisoi tuomioistuimen päätöstä karkottaa Suomesta turvapaikkaa hakenut venäläinen sateenkaariperhe takaisin Venäjälle.

- Olemme auttaneet kyseessä olevaa perhettä kantelemaan Suomen kielteisestä turvapaikkapäätöksestä YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Asian käsittely komiteassa on kesken. Se on ensimmäinen sateenkaariperheessä elävän lapsen asemaa koskeva kantelu komitealle. 

Syksyllä 2018 julkaistussa tekstissä järjestön toiminnanjohtaja Juha Jämsä toteaa sen katsovan, että "Suomi ei ole huomioinut kyseisen lapsen etua lapsen oikeuksien sopimuksen vaatimalla tavalla". Se myös huomauttaa komitean aiemmin kiinnittäneen huomiota Venäjän "propaganda-lakien" haitallisuuteen lapsille ja nuorille.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!