Kenian korkein oikeus ei poistanut miesten välisen seksin rangaistavuutta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Kenian korkein oikeus päätti perjantaina pitää voimassa miesten välisen seksin rangaistavuuden. Päätöksen tehneen kolmen tuomarin mukaan laki ei ole ristiriidassa nykyisen perustuslain kanssa, joka takaa yhdenvertaisuuden, ihmisarvon ja yksityisyyden.

Asiasta kertovat esimerkiksi BBC ja CNN.

Miesten välisestä seksistä voidaan Keniassa tuomita vankeuteen jopa 14 vuodeksi. Lakipykälissä mainitaan nimenomaan miehet, mutta hlbti-aktivistit katsovat nykyisen lainsäädännön vaikuttavan kielteisesti myös muihin hlbti-vähemmistöihin kuuluviin kuin homomiehiin. Joissain seksuaalisen hyväksikäytön tapauksissa tuomiot ovat kovempia silloin, jos uhri on samaa sukupuolta oleva kuin tekijä.

Asian pantiin vireille vuonna 2016, kun joukko hlbti-aktivisteja katsoi, ettei valtion tehtävä ole puuttua ihmisten välisiin intiimeihin suhteisiin. Oikeus alkoi käsitellä asiaa helmikuussa 2018 ja ratkaisua odotettiin helmikuussa 2019. Päätös venyi kuitenkin 24. toukokuuta asti.

Tuomarit hylkäsivät näkemyksen, että laki olisi ristiriidassa vuodelta 2010 olevan perustuslain yhdenvertaisuuden, ihmisarvon ja yksityisyyden takaavien pykälien kanssa. Tuomareiden mukaan homosuhteiden salliminen voisi myös "avata oven samaa sukupuolta olevien liitoille". Tuomareiden mukaan ei myöskään ole pitävää näyttöä, jonka mukaan "hlbti-ihmiset ovat syntyneet sellaisiksi kuin ovat". Tuomarit myös katsovat velvollisuudekseen kunnioittaa Kenian vallitsevia arvoja.

Keniassa seksuaalivähemmistöihin kuuluvat joutuvat elämään maan alla, mutta suurissa kaupungeissa on laista huolimatta suhteellisen vilkas yhteisö, jota auttaa esimerkiksi sosiaalisen median palvelut. Avoimesti omaa homoseksuaalisuuttaan ei voi kuitenkaan tuoda esille, sillä syrjintä ja väkivalta on yleistä. Samoin muut hlbti-vähemmistöihin kuuluvat joutuvat kohtaamaan syrjintää ja väkivaltaa. 

Keväällä 2018 kerrottiin, että vetoomustuomioistuin kielsi pakotetun anaalitutkimuksen käyttämisen sen selvittämiseen, onko homoksi epäilty mies syyllistynyt laittomaan seksuaaliseen suhteeseen.

Kaikkiaan yli 70 maailman maassa samaa sukupuolta olevien seksuaaliset suhteet ovat rangaistavia. Usein lait ovat peräisin Britannian siirtomaa-ajalta, eikä niitä ole sittemmin kumottu. Toinen samaa sukupuolta olevien suhteet kieltävien maiden ryhmä ovat arabimaat, joissa lainsäädäntö on kytköksissä alueella noudatettavaan islamin uskoon. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!