Oikeusistuin Keniassa kielsi homoseksin harjoittamisen selvittämisen anaalitutkimuksella

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Vetoomustuomioistuin Keniassa kielsi maaliskuun lopulla pakotetun anaalitutkimuksen käyttämisen sen selvittämiseen, onko homoksi epäilty mies syyllistynyt laittomaan seksuaaliseen suhteeseen.

Keniassa homoseksuaaliset suhteet on useimpien Afrikan maiden tapaan määritelty rangaistaviksi. Keniassa homoseksuaalisesta suhteesta kiinni jäänyttä voidaan rangaista 14 vuoden vankeustuomiolla. Homoseksuaalien kohtaama syrjintä ja väkivalta on yleistä.

Paikallinen seksuaalivähemmistöjen oikeuksista huolehtiva järjestö NGLHRC vei oikeuteen tapauksen, jossa kaksi miestä pidätettiin vuonna 2015 epäiltynä seksin harjoittamisesta. Miesten mukaan viranomaiset pakottivat heidät sairaalahenkilökunnan tekemään anaalitutkimukseen. Miesten oli myös suostuttava hiv-testiin. Järjestö katsoi miesten perustuslaillisia oikeuksia loukatun.

Vuonna 2016 oikeusistuin katsoi tutkimusten olleen perustuslain mukaisia, mutta nyt tehty päätös kumosi aiemman päätöksen.

Vetoomustuomioistuimen päätös otettiin NGLHRC:ssa tyytyväisyydellä vastaan, ja sitä kuvataan käänteentekeväksi seksuaalivähemmistöjen kuuluvien kannalta.

Human Rights Watch kertoo, että Kenian lisäksi pakotettuja anaalitutkimuksia käytetään homoseksuaalisten suhteiden selvittämiseen Egyptissä, Kamerunissa, Libanonissa, Tunisiassa, Turkmenistanissa, Ugandassa ja Zambiassa.

Tutkijat ja lääkärit katsovat yleisesti, että tällaisten tutkimusten todistusvoima on kyseenalainen.

DW: Kenya court outlaws anal exams in landmark victory for gay rights

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!