Taiwanissa valmistaudutaan samaa sukupuolta olevien avioliittojen sallimiseen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Taipei, Taiwan.

Taiwanissa on aloitettu käytännön valmistelut 24. toukokuuta lähtien sallittavien samaa sukupuolta olevien avioliittojen suhteen.

Pääkaupunki Taipei avasi tiistaina mahdollisuuden varata ajan avioliiton rekisteröimiselle. Maan sisäministeriö ja viranomaiset ovat myös ilmoittaneet kaiken olevan kunnosssa, jotta esimerkiksi avioituneiden henkilökortteja voidaan päivittää ja tarvittavia todistuksia myöntää, kertoo Taiwan News

Taiwanissa perustuslakituomioistuin määräsi toukokuussa 2017 maan parlamentin säätämään tarvittavat lait samaa sukupuolta olevien avioliittojen sallimiseksi. Aikaa lakien muuttamiseksi tuomioistuin antoi kaksi vuotta. Tuomioistuimen päätöksen mukaan vain miehen ja naisen väliset avioliitot salliva avioliittolaki loukkaa perustuslaissa mainittuja vapautta avioitua ja ihmisten yhdenvertaisuutta.

Avioliittoa koskeva lakiesitys on yhä parlamentin käsittelyssä, jossa sen uskotaan saadun käsitellyksi ennen toukokuun 24. päivää, jolloin avioliitto joka tapauksessa tulee oikeuden päätöksellä mahdolliseksi myös samaa sukupuolta oleville pareille. Ilman parlamentin hyväksymää lakipakettia samaa sukupuolta olevien parien asema jäisi kuitenkin hieman heikommaksi kuin eri sukupuolta olevien parien.

Lukuisat suuryritykset ovat ilmaisseet tukensa Taiwanin avioliittolainsäädännön uudistukselle. Näihin kuuluvat esimerkiksi Airbnb, Deutsche Bank, Google, Mastercard ja Microsoft. Yritykset perustelevat tukeaan esimerkiksi sillä, että uudistus edistää yhteiskunnallista kehitystä ja esimerkiksi mahdollistaa lahjakkuuksien esiinpääsyn.

Taiwan on 24. toukokuuta Aasian maista ensimmäinen samaa sukupuolta olevien avioliitot sallinut valtio. Jopa tuhansien samaa sukupuolta olevien parien uskotaan avioituvan pian lain voimaantulon jälkeen, ja ensimmäisenäkin päivänä avioitumassa on ainakin 157 samaa sukupuolta olevaa paria.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!