Kanada, Portugali ja Ruotsi Spartacus-maavertailun kärjessä, Suomi jaetulla neljännellä sijalla

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • Sami Mollgren
Homomiehille suunnattua Spartacus-matkaopasta on julkaistu vuodesta 1970 lukien.

Spartacus on julkaissut vuosittaisen katsauksensa eri maiden paremmuudesta matkailevan seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan näkökulmasta. Tuoreimman The Spartacus International Gay Travel Index 2019 -vertailun kärkipaikalla ovat Kanada, Portugali ja Ruotsi.

Suomi on vertailussa jaetulla neljännellä sijalla yhdessä Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Islannin, Ison-Britannian, Itävallan, Luxemburgin, Maltan, Norjan, Tanskan ja Uuden-Seelannin kanssa. Suomi menetti pisteen nykyisen translainsäädännön puutteiden vuoksi.

Maiden järjestys määräytyy sen mukaan, miten maan lainsäädäntö ja yhteiskunnallinen ilmapiiri suhtautuu seksuaaliseen sekä nykyään myös sukupuoliseen moninaisuuteen. Pisteytettäviä asioita on 14. Vertailussa on mukana itsenäisiä valtioita ja erilaisia itsehallintoalueita: kohteita on kaikkiaan 197.

Spartacus mainitsee erityisesti Intian nousun sijalta 104 sijalle 57, kun maassa päättyi homosuhteiden rangaistavuus. Sijoitukseltaan laskeneista puolestaan huomioidaan Brasilian ja Yhdysvaltojen konservatiivinen hallinto sekä Saksa, jossa väkivalta hlbti-vähemmistöjä kohtaan on lisääntynyt.

Saudi-Arabia, Iran, Somalia ja Venäjän Tšetšenia mainitaan hlbti-matkailijoille erityisen vaarallisina paikkoina.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sijoitusta listalla parantavat syrjintäsuojalait, parisuhdelainsäädännön tasa-arvoisuus, adoptio ja yhtenevät suojaikärajat heterosuhteisiin nähden. Aiempina vuosina pisteytyskriteerinä ollut sateenkaarivähemmistölle suunnattu markkinointi ja vähemmistöön liittyvät markkinat on korvattu transsukupuolisten oikeuksilla.

Sijoitusta taas heikentävät uskonnollisuuden vaikutus, hiv-statukseen liittyvät matkailurajoitukset, seksuaalivähemmistöjä syrjivästi kohtelevat lakipykälät, homoseksuaalisuuden määrittely laittomaksi, pride-kiellot ja yleinen vihamielisyys. Näiden lisäksi homoseksuaalisuuden vuoksi annetut syytteet, murhat ja kuolemantuomiot alentavat sijoitusta listalla.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!