Katolisen kirkon vanhoilliset selittävät kirkon seksuaaliskandaaleja homoseksuaalisella agendalla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 19
Vatikaani

Paavin johtama roomalaiskatolinen kirkko, jonka pääpaikka on Roomassa sijaitsevassa Vatikaanissa, on rypenyt pitkään seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyneissä skandaaleissa. Kirkon vanhoillisten mukaan syyllinen on homoseksuaalinen agenda.

Vatikaanin järjestämä torstaina käynnistyvä noin kahdensadan katolisen kirkon johtajan huippukokouksen aiheena on lasten suojeleminen seksuaaliselta hyväksikäytöltä kirkon sisällä. Vatikaanin mukaan kokouksen jälkeen piispojen on ymmärrettävä vastuunsa puuttua tapauksiin. 

Jo vuosien ajan katolisessa kirkossa on paljastunut seksuaalisen hyväksikäytön tapauksia, joissa uhreina on ollut alaikäisiä sekä nunnia. Vatikaanin hallintoa ja paavia on syytetty ongelman vähättelystä, samalla kun paikallisia piispoja ja kardinaaleja on syytetty tekijöiden suojelemisesta. 

Suuri osa alaikäisistä uhreista ovat olleet poikia. Etenkin kirkon vanhoilliset ovat tämän vuoksi säännöllisesti esittäneet syyksi homoseksuaalista agendaa, joka johtaa "evankeliumin totuudesta" luopumiseen. Monet näkevät kuitenkin hyväksikäytön taustalla pappien selibaattivaatimusten, joka aiheuttaa seksuaalisten tarpeiden ei-toivottua purkautumista ja salailevan kulttuuria. 

Ranskalaisen journalisti-kirjailija Frédéric Martelin kokoamassa juuri julkaistussa monisatasivuisessa kirjassa väitetään, että 80 prosenttia katolisen kirkon papeista olisi homoseksuaaleja, ja että monet äänekkäästi homoseksuaalisuuden tuomitsevista ovat itse homoja. Paljastuskirjan kustantaja kuvaa kirjaa selonteoksi Vatikaanin korruptiosta ja tekopyhyydestä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Paavi Franciscus on esittänyt edeltäjiään liberaalimpia lausuntoja homoseksuaalisuudesta, mutta roomalaiskatolinen kirkko ei edelleenkään hyväksy samaa sukupuolta olevien välisiä suhteita. Kirkon mukaan homoseksuaalien pitäisi pidättäytyä seksuaalielämästä.

Katoliseen kirkkoon kuuluu 1,2 miljardia ihmistä. Viime vuosina hyväksyntä homoseksuaalisuutta ja homoseksuaaleja on etenkin länsimaissa merkittävästi tiedon lisääntymisen myötä kasvanut, ja modernit kirkkoon kuuluvat ovat olleet törmäyskurssilla konservatiivien ja kirkon virallisen opetuksen kanssa. Liberaalimmin suhtautuvien mielestä katolisen kirkon pitäisi lieventää kielteistä kantaansa homoseksuaalisia suhteita ja homopareja kohtaan. Esimerkiksi USA:ssa valtaosa nuorista katolisista hyväksyy homoseksuaalisuuden ja kannattaa homoparien oikeutta avioliittoon. Toisaalta monissa maissa, joissa katolisella kirkolla on merkittävää valtaa, ovat äänekkäimmät samaa sukupuolta olevien avioliittojen vastustajat juuri katoliseen kirkkoon sitoutuneita.

MTV: Paljastuskirja katolilaisuuden ytimestä väittää: Neljä viidestä Vatikaanin papista on homoseksuaaleja – homouden tuominnut kardinaali osti itse miesprostituoitujen palveluksia

Yle: Katolisen kirkon johtajat keskustelevat Vatikaanissa lasten hyväksikäytöstä – “Se, mitä olemme tehneet tähän mennessä, ei ole riittänyt”

Yle: Katolisen kirkon johtajat puolustautuvat hyväksikäyttösyytöksiä vastaan: Ei vallan väärinkäyttöä, vaan eksymistä pois evankeliumista

BBC: Catholic cardinals urge end of 'homosexual agenda'

19 kommenttia

Olen pohtinut paljon sitä, mikä enää pitää pystyssä organisaatiota, joka toimii lähes kaikessa vastoin sen omia oppeja ja etiikkaa. Tuntuu siltä, että joka kuukausi paljastuu yhä kaameampia yksityiskohtia seurakuntien toiminnasta, kuten nunnien pitäminen seksiorjina.

Oma näkemykseni on se, että uskovaisilta kerätty valtava maallinen omaisuus ja ylimmän johdon ahneus ja häikäilemättömyys ovat ne syyt, jolla organisaatio vielä selviää. Sekä tietenkin nämä "sokeat" uskovaiset, jotka eivät näe mitään pahaa kirkon toimissa ja palvovat paavia jumalaisena ilmentymänä.
Hetkinen, etkö sinä, Juhani, tässä taannoin palannut kirkon jäseneksi?

Vastaamalla siihen, miksi itse rahoitat esim. epätasa-arvoista avioliittokäsitystä edistävää organisaatiota ja ilmaiset sille tukesi jäsenyydelläsi, saat vastauksen ylläolevaan pohdintaasi.