Puolassa avoimesti homoseksuaalin poliitikon johtama uusi puolue nousi kolmanneksi suosituimmaksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Robert Biedroń (kuva: Adrian Grycuk, CC BY-SA 3.0 pl)

Puolassa helmikuun alussa perustettu liberaali ja Eurooppa-myönteinen uusi puolue on noussut mielipidekyselyissä kolmanneksi suosituimmaksi 16 prosentin kannatuksella mielipidetiedustelussa. 

Wiosna (suom. Kevät) -nimistä puoluetta johtaa avoimesti homoseksuaalisuudestan kertonut Robert Biedroń. Hänet valittiin vuonna 2014 Słupskin kaupungin pormestariksi ja vuonna 2011 hänet valittiin ensimmäisenä avoimesti homoseksuaalina Puolassa kansanedustajaksi.

Puolassa järjestetään parlamenttivaalit tänä vuonna.

Ehdottomalla enemmistöllä maata hallitseva valtapuolue Laki ja oikeus sai mielipidetiedustelussa runsaan 37 prosentin kannatuksen ja pääoppositiopuolue Kansalaisfoorumi vajaan 22 prosentin kannatuksen. Uutistoimisto AFP:lle asiaa kommentoinut Varsovan yliopiston tutkija Anna Materska-Sosnowska arvioi, että uudella puolueella olisi mahdollisuus rikkoa Laki ja oikeus -puolueen enemmistöasema.

Sunnuntaina 3. helmikuuta perustetun Kevät-puolueen ajamiin asioihin kuuluu samaa sukupuolta olevien oikeus virallistaa parisuhteensa, kirkon ja valtion erottaminen toisistaan, sukupuolten palkkatasa-arvo ja abortin saamisen helpottaminen. Puolueen agendalla on myös hiilikaivosten sulkeminen.

HS: Uusi puolue nousi yllätyssuosioon Puolassa – ajaa kirkon ja valtion eroa, homoliittoja ja abortin helpottamista

Euroactiv: Openly gay Polish politician launches pro-EU ‘Spring’ party

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!