Diplomaattien samaa sukupuolta olevat avopuolisot eivät enää saa viisumia Yhdysvaltoihin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 1

Yhdysvalloissa on astunut voimaan uusi diplomaattien lisäksi esimerkiksi YK:n, kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Maailmanpankin työntekijöitä koskeva käytäntö, jonka mukaan samaa sukupuolta olevienkin on oltava avioliitossa, jotta kumppani saa tarvittavan viisumin maassa oleskelemista varten.

Presidentti Donald Trumpin hallinto perustelee uutta käytäntöä tasapuolisella kohtelulla ja sillä, että Yhdysvalloissa samaa sukupuolta olevat voivat avioitua. Jatkossa vain aviopuolison on mahdollista saada viisumi. Aiemmin eri sukupuolta olevilta kumppaneilta on edellytetty avioliitossa olemista.

Asiasta kertoo Foreign Policy -julkaisu.

Suurin osa diplomaateista kuitenkin tulee maista, joissa samaa sukupuolta olevien ei ole mahdollista avioitua. Uutta käytäntöä onkin kritisoitu siitä, että tällaisista maista kotoisin olevat seksuaalivähemmistöön kuuluvat joutuvat elämään kumppaninsa kanssa avosuhteessa, eikä heillä ole mahdollista solmia vaadittua avioliittoa.

Foreign Policy kertoo, että Yhdysvaltain entinen YK-lähttiläs Samantha Power kuvaili uutta käytäntöä tarpeettoman julmaksi ja ahdasmieliseksi. Hän muistutti, että vain 12 prosenttia YK:n jäsenvaltioista hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliiton.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ns. positiivista syrjintää edustava käytäntö tuli voimaan vuonna 2009. Päätöksen taustalla oli tuolloin ulkoministerinä toiminut Hillary Clinton.

G-1 - 4 -viisumiin oikeutettuja koskeva uusi käytäntö astui käytäntöön 1. lokakuuta. Asiasta ilmoitettiin heinäkuussa. Naimattomilla puolisoilla on vuoden loppuun aikaa avioitua kumppaninsa kanssa tai poistua maasta tammikuun 2019 loppuun mennessä.

Päivitys 3.10. klo 14.52: BBC tarkentaa, että sellaisissa tapauksissa, joissa samaa sukupuolta olevat eivät voi avioitua kotimaassaan, mutta maa kuitenkin hyväksyy samaa sukupuolta olevan puolison, on avopuolisonkin mahdollisuus saada perheviisumi.

1 kommenttia

Trumpin hallintoseurakunta on imuttanut vaikutteita Venäjältä tuossakin.