Hiv-kotitesti myyntiin suomalaisapteekkeihin

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 1
Kuvakaappaus Hivpointin julkaisemasta kotitestin opastusvideosta

Suomen markkinoille tulee maanantaina 27.8. ensimmäinen apteekeissa myytävä hiv-kotitesti.

Orion Diagnostican jakelema tuote on tulossa myyntiin ainakin Yliopiston apteekkeihin ja Hivpointin verkkokauppaan, ja sen hinnaksi tulee noin 40 euroa.

Testin tulos saadaan 15 minuutissa sormenpäästä otettavasta verinäytteestä. Positiivisen testituloksen saajan tulee hakeutua antamaan varmistusnäyte terveydenhuollossa.

Hiv-pointin toiminnanjohtaja Jukka Keronen muistuttaa, että noin 800 suomalaista ei tiedä hiv-tartunnastaan. Tartuntaa ei pysty päättelemään oikeista tai muistakaan näkyvistä merkeistä, vaan ainoastaan testaamalla. Infektio pysyy oireettomana vuosikausia. Testin tekeminen on perusteltua aina, jos on ollut suojaamatonta seksiä sellaisen ihmisen kanssa, jonka statuksesta ei ole varmuutta.

Keronen toivoo kotitestimahdollisuuden helpottumisen madaltavan testauskynnystä. Testissä käynti on voitu kokea häpeälliseksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Keronen nimeää riskiryhmiksi miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, korkean esiintyvyyden alueelta tulevat maahanmuuttajat, ja uudempana ryhmänä matkailevat keski-ikää lähestyvät ja sen ylittäneet heteromiehet.

Hiv-kotitestejä on jo pitkään ollut mahdollista tilata netin kautta ulkomailta. Testien luotettavuuden vaihtelu on kuitenkin ollut suurta. Nyt Suomessa myyntiin tulevaa tuotetta pidetään luotettavana ja helppokäyttöisenä.

1 kommenttia

Nyt kerrotaan, että testejä tilataan ahkeraan; tuotteet suorastaan viedään käsistä.