Jari Sillanpäälle 10 kk ehdollista vankeutta, "hovihankkijalle" neljä vuotta ehdotonta vankeutta huumerikoksista

  • Uutinen
  • Yleiset
  • vaeltaja2006
  • 6

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Jari Sillanpäälle 10 kuukautta ehdollista vankeutta  kahdesta huumerikoksesta.  Hän oli hankkinut Suomessa yhteensä 108 grammaa kristallihuumetta eli metamfetamiinia. Lisäksi hän hankki Thaimaassa 10 grammaa kristallia. Sillanpää myönsi molemmat syytteet oikeiksi oikeudenkäynnissä puolitoista viikkoa sitten.

Sillanpään "hovihankkija" Rautiomäki tuomittiin neljän vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

- - - - - -

Viime viikon perjantaina oikeudenkäynnin toisena päivänä oli pääsyytetyn kuuleminen. Erityisesti käytiin läpi tekstiviestiketjuja, joissa sovittiin valikoidun asiakasryhmän kanssa huumekaupoista. Viestien avulla arvioitiin myydyn huumeen määrä. Hyvin asiallisesti käytiin myös läpi ”koodeja”, joita jotkut asiakkaat käyttivät. Esim. haluttiin ”lippuja”, ”siemenperunoita” tai ”kenkiä”. Huumemyyntiä tuskin oli valikoidun ryhmän ulkopuolelle. Ryhmän jäsenet eivät tunteneet toisiaan. Huume tuotiin Thaimaasta tai Hollannista. Molemmissa maissa oli tuttu välittäjä, Thaimaassa afrikkalainen, Hollannissa saksalainen, Kaikkiaan pääsyytetty toi Suomeen vuosina 2014-2018 hieman yli 500 grammaa huumeita, siis melko vähän, ja juttu ilman Sillanpäätä olisi käsitelty ilman mediahälyä. . Aine on kuitenkin ”supervahvaa”, ja kerta-annos vain 0,03 grammaa. Myyntipussi sisälsi aluksi 0,7 grammaa, myöhemmin gramman. Punnitsemista varten oli pakko olla tarkkuuspuntari mukana. Julkkisostaja vain kerran halusi tarkistaa pussin grammamäärän.

Kerran pääsyytetty jäi poliisin haaviin Thaimaassa. Hän sai kutsuttua paikalle aineiden myyjän, joka isolla rahamäärällä osti suomalaisen vapaaksi. Siitä jäi pitkäksi aikaa velkaa.

Poliisin esitutkintapapereista on mm. Ilta-Sanomat löytänyt, että pääsyytetty oli toistakymmentä vuotta sitten homomiesten fetissikerhon aktiivijäsen. Myös karhut mainittiin ja oikeudenkäynnissä täsmennettiin, ettei kyse ole poliisin karhuryhmästä. Syytetty kertoi poliisikuulustelussa tutustuneensa metamfetamiiniin 2000-luvun alussa San Franciscossa ja käyttäneensä ainetta silloin tällöin. Hän matkusteli ammattinsa vuoksi paljon.

Hän menetti työpaikkansa, kun Finnairin toimintoja ryhdyttiin taloudellisten syiden vuoksi uudelleen organisoimaan. Finnair mainitaan tänä aamuna Helsingin Sanomien julkaisemassa jutussa. Helsingin Sanomien tämän aamun  raportti  . Hänellä oli pieni vaaatetusalan yritys, joka myi jotain fetissitavaraa ja mm. Tom of Finland -lakanoita. Kun hän tarjosi tekstiviesteissä t-paitoja, ne todella olivat t-paitoja eivätkä huumeita. Huumekauppa toi lisää rahaa, samoin seuralaispalvelujen tarjoaminen. Ulkomailla hän tarjoutui seuraksi 150 euron tuntihintaan. (Ilta-Sanomat 10.8.2018). Sen verran oli varaa, että pystyi matkustelemaan myös lomamatkoja. Oikeudenkäynnissä osa matkoista todettiin hankintamatkoiksi, osa lomamatkoiksi.

Toissa kesänä helsinkiläisessä yökerhossa pidettiin Priden aikaan parituntinen huume-esitelmä, johon puhujat oli kutsuttu Berliinistä. Luennolla esiteltiin huumeiden vaikutuksia ja yhteisvaikutuksia. Berliinissä ja muissa suurkaupungeissa vahvojen huumeiden käyttö on yleisempää kuin Suomessa. Se, mistä luennolla ei puhuttu, on, että Suomessa kyseessä on vakava rikos ja rangaistukset ovat huomattavia. Jos jää kiinni, on luvassa myös kotietsintöjä, takavarikkoja, pidätysaikoja kuulustelujen takia, tekstiviestittelyn ja puheluiden läpikäyntiä ja julkisuutta. Tässä tapauksessa mm. Seiska-lehti on tehnyt kuvallisia juttuja Sillanpäästä ja pääsyytetystä jo ennen oikeudenkäyntiä. Harmittomalta tuntuva aineiden hankinta ja käyttö voi johtaa hyvin ikääviin seurauksiin. Lääketieeellisessä mielessä täysin harmitonta käyttö ei yleensä ole. Euroopan huumeraportti 2017

6 kommenttia

Olen taipuvainen uskomaan Sillanpään kertomusta siitä, ettei tämä ole itse poliisitutkinnassa olevaa materiaalia tallennusvälineelle saattanut, eikä ole niistä tietoinen.

Olen joskus melko läheltä nähnyt tapauksen, jossa erään henkilön tietokoneen kovalevyltä löytyi materiaalia, jonka hallussapito ei ole sallittua. Kyseinen henkilö oli kenties selaillut netistä jotain (ehkä jopa etsinyt ihan jotain muuta) ja selain oli tallettanut verkkosivulla olevia kuvia välimuistiin - ja muussa yhteydessä näitä sitten oli löytynyt ja asia oli edennyt. Aikanaan myös vertaisverkkopalveluista saattoi tulla yhtä ja toista kovalevylle.

Voi olla, että mahdollisten löydösten taustalla on oma vahinko tai sitten joku muu on käyttänyt konetta ja joko katsonut kyseistä materiaalia tarkoituksella tai päätynyt sen pariin (puoli)vahingossa.

En tiedä.

Mutta nyt meneillään näyttää olevan lynkkausmeininki, ilman, että tapahtuneesta tiedetään sen enempää.